sunnuntai 28. helmikuuta 2021

S Jeesuksen syntymän ja sen juhlistamisen ajankohdat

Jeesus Nasaretilaisena tunnetun, Palestiinan alueella noin 2 000 vuotta sitten eläneen juutalaisen opetuksille perustuu maailman suurin uskonto, kristinusko. Jopa ajanlaskumme on ajoitettu hänen mukaansa, tosin hieman väärin.

Moni muistaa, että Raamatussa ei kerrota Jeesuksen syntymän tarkkaa päivää. Ilmeisesti roomalaiset kristityt alkoivat viettää Jeesuksen syntymää sol invictus -juhlan aikaan talven taittuessa. Ensimmäiset tiedot tästä ovat peräisin 300-luvulta.

Tässä nykyihmiselle tulee helposti ajatusvirhe: ajatellaan, että syntymää haluttiin juhlia juuri sinä päivänä, kun Jeesus syntyi. Mutta se ei välttämättä ollut koskaan tarkoitus. Päivä valittiin siksi, että pimeyden väistymisen aika oli symbolisesti sopiva päivä juhlalle. Ei pidetty tärkeänä, oliko Jeesus todella syntynyt sinä päivänä.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 24.12.2020 julkaistussa Ville Similän kirjoittamassa artikkelissa Jeesus ei ehkä syntynyt joulukuussa, mutta kolme muuta suurta asiaa hänen elämästään voidaan tietää lähes varmasti.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti