Pelottavin asia nuorelle lääkärille oli polio, joka voi aiheuttaa lihasten halvaantumisen ja surkastumisen. Tautiin ei ollut lääkkeitä eikä parantavaa hoitoa. Pahimmat polioepidemiat koettiin Suomessa vuosina 1954 ja 1956.
Tuhansista sairastuneista suurin osa oli lapsia, ja siksi sairautta kutsuttiin lapsihalvaukseksi. Polio olikin tuona aikana suurin syy lasten halvaantumiseen tai kuolemaan.
”Hirveitä aikoja, koko ajan pelotti, että tulee hengityshalvaus.”
Raudaskoski muistaa vieläkin ensimmäisen polioon sairastuneen potilaansa, 7-vuotiaan tytön.
Sairastuneita hoidettiin erilaisilla kokeiluilla, jotka saattoivat olla traumatisoivia. Eräänkin potilaan kohdalla Raudaskoski muistaa suorastaan rukoilleensa, että potilas pääsisi Etelä-Suomeen sairaalaan.
Helsinkiläiskollega torjui pyynnön: ”Eikös teillä ole siellä se rautakeuhko”, hän sanoi.
”Se masensi minut täysin”, Raudaskoski sanoo.
Rautakeuhko oli hengityshalvauksen hoitoon kehitetty laite. ”Ei sitä Lapissa kukaan osannut käyttää, eikä tiedossa ollut yhtään tapausta, jossa laite olisi pelastanut hengityshalvauspotilaan hengen”, Raudaskoski sanoo.
Onneksi tämän potilaan halvausoireet pysähtyivät raajoihin eivätkä aiheuttaneet hengityshalvausta.
Poliorokote keksittiin vuonna 1956 ja rokotukset aloitettiin Suomessa vuonna 1957. Suomessa on kuitenkin edelleen arviolta 4 000–6 000 polioinvalidia.
[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 17.12.2020 julkaistussa Katri Kallionpään kirjoittamassa artikkelissa 92-vuotias lääkäri Pekka Raudaskoski kertoo, millainen maa Suomi oli ennen rokotuksia – Hänellä on painava viesti niille, jotka empivät koronarokotusta.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti