sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Punavihreässä teoretisoinnissa sukupuolesta {S}

Sukupuolten määrittelystäkin kirjoitin jo alkuvuodesta, mutta lyhyesti muistutettakoon, että punavihreässä teoretisoinnissa sukupuolella ei ole mitään tekemistä biologian kanssa, vaan kyse on ainoastaan henkilön omasta minäkuvasta. Siksi kaikenlainen puhe sukupuolten eriävistä biologisista ominaisuuksista on kuin tuuleen huutaisi. He eivät pidä sitä edes minkäänlaisena vasta-argumenttina. He vain kummastelevat aivan vilpittömästi, että mitä ihmettä tuo alkaa horista jostain biologiasta, kun yritetään käydä keskustelua ihmisten identiteettikokemuksista.

Myöskään mitään salaliittoa ei ole. Nämä tyypit ovat ihan tosissaan sitä mieltä, että perinteinen tyttöihin ja poikiin perustuva sukupuolikäsitys on virheellinen ja sortava. He tarkoittavat pelkkää hyvää, kun pyrkivät korvaamaan omasta mielestään vanhentuneen näkemyksen paremmalla. Siksi myös kaikenlainen puhe mädättämisestä ja uussosialismista kaikuu kuuroille korville.

Nämä asiat on tärkeää ymmärtää, että voi rakentaa minkäänlaisia järjellisiä vasta-argumentteja. Nykyisellään tämä väittely ei eroa mitenkään siitä, että joku yrittää perustella, miksi laajamittainen maahanmuutto kehitysmaista on huono idea, ja saa palautteena vain perusteluja sille, miksi on väärin olla rasisti ja fasisti.

[Näin oli lausuttu Pekan porstua -blogissa 27.10.2016 julkaistussa merkinnässä Pekka lukee lehteä 20: Tyttöjä ja poikia.]

4 kommenttia:

  1. Koomisinta on, että vielä joskus parikymmentä vuotta sitten kaikki oli juuri täsmälleen päinvastoin: Kaikilla asioilla oli sukupuoli, myös niillä, joiden sukupuolesta puhumisessa ei pitäisi olla mitään järkeä. Oli mahdollista jakaa esimerkiksi musiikin elementit maskuliinisiin ja feminiinisiin ja sitten tutkia naisvihaa Tshaikovskin sinfonioissa. Sitten kaikki keikahti täysin ympäri, ja enää niilläkään asioilla, joilla on oikeasti sukupuoli, ei ole sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse ollenkaan pitänyt sellaisesta, että varsin monessa indoeurooppalaisessa kielessä elottomilla asioilla on sukupuoli. Mutta pidän siitä, että sukupuolisella tavalla lisääntyvillä lajeilla katsotaan olevan sukupuoli.

      Poista
  2. Mikä tietoa lisää, se tuskaa lisää. Sokrateen väitetään sanoneen "Tiedän vain, etten tiedä mitään", joskin hän todellisuudessa oli sanonut sentapaista että joku luulee tietävänsä vaikkei tiedäkään; hän itse ei luule koska ei tiedäkään.

    Mutta näinhän tämä näyttää menevän tieteissäkin. 600 vuotta sitten tiedettiin Maan olevan litteä. 500 vuotta sitten tiedettiin Auringon kiertävän Maata. 400 vuotta sitten tiedettiin, ettei veri voi kiertää elimistössä. 300 vuotta sitten tiedetiin tulen johtuvan flogiston-nimisestä aineesta. 200 vuotta sitten tiedettiin, ettei sydänlihaksen haavoja voi ommella. 100 vuotta sitten avaruuslentoja pidettiin tohtorinväitökseen kelpaamattomana aiheena. 20 vuotta sitten kaikella oli sukupuoli. Nyt ei millään ole sukupuolta.

    Ei Sokrates varmaan tätä tarkoittanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, mutta läpi keskiajan Euroopassa oppineet tapasivat yleensä ajatella, että Maa on pallonmuotoinen.

      Poista