torstai 17. marraskuuta 2016

Yhdysvaltain presidentinvaalien vaalitapa on syvältä {S}

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa valituksi tullut voi olla saanut vähemmän ääniä kuin toiseksi tullut jo pelkästään sen vuoksi, että järjestelmä painottaa osavaltioitten oikeuksia. Siksi pienemmillä osavaltioilla on vaaleissa väkimääräänsä nähden hieman suurempi valta ja suurilla hieman pienempi.

Tuskin yhdysvaltalaiset haluavat tätä asiaa muuttaa. Ja vaikka haluaisivat, niin maan perustuslaki estää sen. Ja Yhdysvaltain perustuslain pykäliä ei voi varsinaisesti muuttaa. Ainoastaan siihen voi tehdä lisäyksiä.

Mutta kannattaisin lämpimästi itse kyllä tämän "voittaja vie kaiken" -periaatteen kumoamista.

Ja lisäksi kannattaisin vielä kongressin jäsenten vaalitavan muuttamista jonkin verran enemmän suhteelliseksi. Tosin senaatin osalta tämä ei onnistuisi, kun kustakin osavaltiosta valitaan siihen vain kaksi jäsentä, mutta edustajainhuoneen jäsenten valintaan uudenlainen demokraattisempi malli sopisi mielestäni kyllä.

Koska Yhdysvalloissa liittovaltion hallituksen ministerit ovat kansanvaalien kautta valittavan presidentin nimittämiä neuvonantajia eivätkä ole parlamentaarisessa vastuussa, edustajainhuoneen vaalitavan muuttaminen ei ollenkaan epävakauttaisi hallitusvaltaa...

[Tom Kärnä joskus vuoden 2016 marraskuussa Yrjöperskeles-blogin merkinnän Lyhyesti myötähäpeästä lukijakommenteissa, missä "yllättäen" oli ruvettu puhumaan aiheen vierestä eli Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksesta jo ennen sen selviämistä]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti