keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Luonnonkansojen viattomuudesta

[...]Metsästäjä- ja keräilijäheimoja on joskus romanttisesti pidetty väkivallattomina paratiiseina, mutta todellisuus on ollut toisenlainen. Frans de Waal siteeraa erästä Amazonasin viidakkoalueella elävän yanomamö-heimon nuorta edustajaa, joka arvioi kehittyneempää pääkaupungin oikeusjärjestelmää:

Hän kertoi minulle innoissaan, että oli ollut kuvernöörin vieraana ja pyytänyt tätä antamaan lait ja poliisin myös hänen kansansa käyttöön, jotta enää ei tarvitsisi käydä kostosotia ja elää jatkuvassa pelossa. Monet hänelle lähisukua olevat miehet olivat kuolleet väkivaltaisesti ja olivat vuorostaan aiheuttaneet kostokuolemia. Häntä huoletti, että hän oli potentiaalinen kostojen kohde, ja hän teki tiettäväksi kaikille, ettei aikonut osallistua näihin retkiin.

[Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yliopettaja Matti Laine luennossaan Skepsis-yhdistykselle vuoden 2013 syyskuussa Tieteiden talolla Helsingissä. Luennon tekstin pääsee kokonaisuudessaan lukemaan Skepsis-yhdistyksen Skeptikko-lehden numerosta 4/2013 (sivut 18-20).]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti