torstai 28. huhtikuuta 2016

"Arkkitehtuuri oli natseilla hyvähköä"

Kuten myös komeita univormuja, vaikuttava symboliikka (swastikalippu on ihan uskomattoman hieno), vakuuttavaa propagandaa, hienoa massahurmosta, hieno tarina ja jännittävä ideologia. Kaikin puolin yksi maailman onnistuneimpia PR-kampanjoita. Harmi, että kaiken takana oli mielenvikaisen hullun utopistinen ja julma visio joka oli tuomittu romahtamaan omaan mahdottomuuteensa ja jonka viimeisteli se, että samainen hullu väkisin halusi itse pitää kaikki ohjat tiukasti käsissään.

Olisi siistiä elää natsien luomassa maailmassa jos siihen ei olisi sisältynyt fasismia, rasismia ja muuta typerää sortoa ja väkivaltaa. 

[Nimimerkki "Ab Surd Oy" oli näin lausunut 25.3.2016 Tiede-lehden keskustelupalstan ketjussa Kuka on ihaillut tai ihailee natseja? (etenkin SS) vastauksena nimimerkille "CE-hyväksytty", joka oli edeltävässä viestissä todennut, että natseilla oli komeaa arkkitehtuuria. Itse sanoisin tässä, kun en Tiede-lehden keskustelupalstalle kirjoita, että ei juuri mitään yhtä hyvää tai parempaa kansallissosialisteilla ollutkaan tarjota kuin arkkitehtuuri. Ja kyllä se Speer ilmeisesti osasikin arkkitehtuurata. Miehestä tuli valtakunnanarkkitehdin lisäksi myös varusteluministri vuonna 1942, kun edeltäjä oli yllättäen kuollut. Mennään nyt vähän sivuun aiheesta, mutta muistelmissaan Albert Speer oli sanonut, että jos Hitlerillä olisi ollut ystäviä, hän olisi ollut sellainen.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti