lauantai 12. huhtikuuta 2025

Italian pääministeri Meloni oli tammikuussa osoittanut Saudi-Arabiassa mieltä naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta

Italian PM Giorgia Meloni visited Saudi Arabia, did not wear a headscarf, and didn't change her attire whatsoever for the visit.

[Näin oli lausunut Nioh Berg X-palvelussa Jeesuksen vuoden 2025 tammikuun 29. päivänä ajankohtaisesta uutisesta.]

[Ja suomennos. Naisoletettu Berg oli tuossa kertonut, että Italian pääministeri Giorgia Meloni oli vieraillut Saudi-Arabiassa eikä vierailunsa aikana ollut käyttänyt islamilaista päähuivia eikä ylipäätään ollut muuttanut pukeutumistyyliään vierailunsa ajaksi. Kunpa turisteilla ja vierastyöläisillä olisi pian sama oikeus Saudi-Arabiassa puhumattakaan paikalliseen väestöön kuuluvista ihmisistä.]

[Täytyy sanoa, että hyvää naisten ja tyttöjen oikeuksien ajamista pääministeri Melonilta. Saudi-Arabiahan on islamilaisten periaatteiden mukaisesti hallittu diktatuuri, jossa ei ole sallittua harjoittaa muita uskontoja kuin islam. Ja luonnollisestikaan kääntyminen islamista pois on maassa vielä enemmän lailla kiellettyä.]

[Tuo, että Saudi-Arabiassa ei ole sallittua harjoittaa muita uskontoja taikka ideologioita kuin islam johtuu ennen kaikkea siitä, että muslimit katsovat islamin syntyneen Saudi-Arabian alueella, ja sellaisessa maassa kosketus "vääräuskoisiin" on uskonnollisessa mielessä epäpuhdasta. Tuo laissa säädetty pakote, jonka pitäisi estää kääntyminen islamista pois taas on melko lailla normaalia kaikkialla islamilaisen kulttuurin piirissä ja se johtuu pelosta, ettei islam olisikaan "totuus".]

[Siteeraan muistinvaraisesti luterilaista teologia Dietrich Bonhoefferia (s. 1906), jonka natsit tappoivat vuonna 1945: "Korottakaa äänenne vaiennettujen puolesta!". Arvostan Bonhoefferia hänen natsismin ja Hitlerin ja hänen Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueensa kirkkopolitiikan vastustamisesta. Ja vaikka en itse ole käytännössä kovinkaan uskovainen, niin arvostan myöskin hänen omaperäistä ja uusia uria aukaissutta teologiaansa. Bonhoeffer halusi kehittää kristillisen teologian, joka toimisi myös uskonnottomassa maailmassa, ja Saksa oli hänen mielestään jo silloin ollut uskonnoton maa. Hän perusteli tätä sillä, että natsismin nousu ei ollut aiheuttanut isompaa kristillisuskonnollista vastavaikutusta.]

[Niin, ja siteerausblogissani olen julkaissut slovenialaisen filosofin Slavoj Žižekin (s. 1949) ajattelua koskevan siteerauksen blogimerkinnässä Filosofi Žižekin mukaan kristinuskon viesti ei olekaan se, että meidän tulisi luottaa Jumalaan, vaan se, että Jumala luottaa meihin, ja siteerauksen alla käsittelen pitemmin Bonhoefferin ajattelua, kun se jotenkin tuntui liittyvän aiheeseen.]

5 kommenttia:

  1. Kaikissa uskonnoissa tuntuu olevan pohjavireenä alistuminen enemmän tai vähemmän johonkin ns. totuuteen joukkona samoin ajattelevia. Joukosta saa "voimaa".
    Itselle tuo halu kuulua joukkoon noilla ehdoilla ei käy.

    VastaaPoista
  2. Giorgialla oli tuohon varaa, koska oli tuon tehdessään eeuulaisena vallasnaisena saudinaisiin nähden huikean etuoikeutetussa asemassa:
    asemassa jossa voi tehdä noin.

    Sen sijaan euroblondi Jutta Urpilaisen ei ollut mikään pakko pukeutua arabinaisen alistamiskaapuihin ählämilässä käydessään.
    Jurputta teki niin filistelläkseen kuinka iih iih ihanan ihana uskonto islam onkaan!

    Tuon ikäinen täti ja vieläkin leikkii prinsessaleikkejä.
    Leikkejä jotka voi lopetttaa heti halutessaan.
    Saudinaiset eivät voi.

    VastaaPoista
  3. Mutta jos nykymaailmassa olisi kansallissosialistisia maita, niin Jutta ei suostuisi kuitenkaan kumartelemaan natsien pöyristyttävälle aatemaailmalle. Tässä täytyy siteerata Orwellin Eläinten vallankumousta: "Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset."

    Uskonto on aina luotu joko yhteisön tukemiseksi tai sen johtajan tai johtajien tukemiseksi. Atomisoidussa yhteiskunnassa sille ei välttämättä riitä tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskonto on kuin muurilaasti, joka yhdistää muurin kivet toisiinsa kestämään ulkoa tulevat iskut.
      Ilman sitä muuri on pelkkä kivilatomus, jonka kivet liikahtavat joka iskusta kunnes muuri luhistuu.

      Tarkemmin ajatellen tämä koskee vain kehitettyjä uskontoja;
      itsestään kehittyneet uskonnot eli animismi ja šamanismi ovat pitkälti niiden harjoittajien oman aktiivisuuden varassa, mutta eivätpä ne kovin elinvoimaisia valtioita ole perustaneet.

      Ehkä poislukien Japani:
      šintolaisuushan voidaan tulkita eräänlaiseksi animismiksi.

      Poista
    2. Oli muinaisten kreikkalaisten ja roomalaistenkin uskonnollisuus pohjaltaan animistista. Mutta kun oli valtionmuodostus niillä alueilla jo keksitty, niin muodostettiin myös valtiollisia kultin harjoittamisen muotoja. Gaius Julius Caesarkin halusi sitten välttämättä päästä pontifex maximuksen eli roomalaisen uskonnon ylipapin virkaan, vaikka se toi ikäviä velvollisuuksia, jotka saattoivat tulla myös taloudellisesti kalliiksi kantajalleen.

      Hupaisana voi pitää sitä, että Rooman paavikin käyttää nykyään samaa nimitystä itsestään kuin alkuperäinen Caesar oli käyttänyt muinaisroomalaisen uskonnon virassa.

      Nykyään joudutaan varmaankin toteamaan, että mikä tahansa yhteiskunta tarvitsee muurilaastikseen vähintäänkin jonkin Suuren kertomuksen ellei uskontoa sinänsä.

      Poista