Halu ylläpitää ystävällistä suhdetta uskontokuntien välillä näkyy myös muutamissa tuoreemmissa yrityksissä nähdä kristinusko juutalaiselta kannalta positiivisessa valossa. 2000-luvulla kaksi amerikkalaista ortodoksirabbia, Shlomo Riskin ja Shmuley Boteach, ovat tehneet dialogialoitteita kristittyjen suuntaan. Rabbi Shmuley Boteach kirjoitti vuonna 2012 kirjan Kosher Jesus, jossa Jeesus esitetään Tooraa noudattaneena juutalaisena rabbina. Boteachin kirjan siteeratuin lause lienee seuraava: ”The hyphen between Jewish and Christian values is Jesus himself.” Näin Boteach julistautuu termin ”juutalais-kristillinen” kannattajaksi. Vähemmälle siteeraamiselle ovat jääneet Boteachin sanat siitä, että ihmisen (Jeesuksen) palveleminen jumalana tai häneen uskominen messiaana on täysi mahdottomuus juutalaisuudessa, eikä tämä tule koskaan muuttumaan:
”Simply put, for Jews to call Jesus divine is deeply blasphemous. There is an unquantifiable chasm separating God and man. The Jewish answer to Jesus’ or any other man’s supposed divinity is clear: it is simply not possible and contradicts the very fundamentals of the Bible and Judaism.”
Boteach selventää vielä varmemmaksi vakuudeksi, että juutalaisuudessa Jumalan ykseys on täysin jakamaton, niin kuin juutalaisen lapsen aivan ensimmäiseksi oppimassa jakeessa Shema Israel lausutaan: ”Kuule Israel, Herra meidän Jumalamme, Herra on yksi.” Boteachin teksti pitäytyy ortodoksisen juutalaisuuden puitteissa, mutta hänen tapansa nähdä Jeesus on myös juutalaisesta näkökulmasta katsottuna ongelmallinen: jos Jeesus kerran oli Boteachin esittämä perijuutalainen rabbi, miksi sitten hänen opetuksensa oli väännettävissä muotoon, joka lopulta kulminoitui kristinuskon syntyyn? Boteachin kirjan vastaanotto ortodoksijuutalaisissa piireissä oli suurelta osin negatiivinen, jopa siinä määrin, että jotkut auktoriteetit julistivat koko kirjan harhaopiksi ja kielletyksi.
[Näin oli lausuttu verkkolehti Vartijassa 22.7.2024 julkaistussa André Swanströmin kirjoittamassa artikkelissa ”Juutalais-kristillinen” – mitä termi merkitsee juutalaisesta näkökulmasta?.]
[Katson, ettei minulla ole henkilökohtaisesti mitään syytä uskoa, että esimerkiksi 50- tai 60-luvun alkuperäisempään kristinuskoon olisi sisältynyt käsitys, että Jeesus Nasaretilainen olisi ollut osa jumaluutta tai yksi Jumalan kolmesta persoonasta.][Jerusalemin kristillinen alkuseurakunta oli käsittääkseni tuhoutunut osallistuessaan juutalaisten ensimmäiseen Rooman vastaiseen kapinaan. Kapinan tultua kukistetuksi Jeesuksen seuraajille tuli kuitenkin kiire sanoutua irti siitä. Tämä on osaltaan voinut kristittyjen keskuudessa lisätä painetta kehitellä korvaavaa versiota kristilliselle juutalaisuudelle.]
Juutalainenhan se Yeshua bar-Yoshef oli ja tunsi uskonoppinsa rabbeja paremmin, mutta että olisi itse ollut rabbi?
VastaaPoistaEvankeliumithan kuvaavat hänet juutalaisena uskonpuhdistajan, joka vastusti arki- ja vapaa-ajan hankaloittamista, jota rabbit olivat ajan mittaan kehitelleet lähinnä saadakseen painaa juutalaisuuteen oman peukalonjälkensä:
"Non omnis moriar!"
No ainakin häntä nimitettiin rabbiksi. Ja mä olen saanut sen käsityksen, että farisealaisten "puolueeseen" kuuluneet lainoppineet olisivat periaatteessa pyrkineet tekemään tuossa suhteessa samaa kuin Jeesus eli tekemään juutalaisen lain jokapäiväisestä noudattamisesta jonkin verran siedättävämpää tavallisille ihmisille. Jotkut lainopettajat olivat silti sen verran ärsyttäviä, että Jeesuksen piti ruveta vittuilemaan.
PoistaMutta on tietysti se hänen jossain määrin omaperäinen Vuorisaarnansa, ja minun käsittääkseni sen hirmuinen tarkoitus oli saada ihminen ennen pitkää tunnustamaan itselleen se, ettei hän ollut eikä voinut olla moraalisesti täydellinen.
Jeesus eli kyllä ikävänä aikana, kun silloin oli suuri vaara kenelle tahansa seuraajien ympäröimälle juutalaiselle miehelle tulla syytetyksi kapinan lietsomisesta.
Nykyjuutalaisuudessa ilmeisesti melko yleisesti katsotaan, että "messias" ilmenee oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa.
Olin itse käsittänyt sen rabbiksi puhuttelemisen samanlaisena kunnioittavana puhutteluna kuin Saksan "Doktor" ja Italian "dottore", joita käytetään osoittamaan erityistä arvostusta vaikka puhuteltavalla ei olisikaan väitöskirjaa.
PoistaEhkä sille arvolle ei ollut mitään tutkintoa. Olen saanut sen käsityksen, että tuohon aikaan juutalaiset miehet saattoivat itse etsiä itselleen sopivan rabbin. Jeesus taas oli erilainen rabbi, kun hän etsi ja kokosi itselleen sopivan seuraajiensa ydinryhmän.
Poista