keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

S Liikkumisrajoitukset, osa 3

Jos olemme sitä mieltä, että muista perusoikeuksista voidaan tinkiä ihmisten hengen säästämiseksi, sen jälkeen näitä toimia tulisi minusta pohtia siltä kannalta, kuinka paljon niistä on haittaa eikä enää murehtia muita perusoikeuksia, joita rikotaan joka tapauksessa.

Näin toimien pääsisimme paljon tehokkaampiin ja samalla vähemmän haitallisiin rajoituksiin.

Ainakin pitäisi olla oikeus luopua jostain perusoikeudesta, jos sen soveltamisesta kokee olevan itselleen vain haittaa.

Selvennän tätä esimerkillä. Saksassa baarien kautta levittyviä tartuntoja torjuttiin tehokkaasti sillä, että baariin tulevien piti antaa henkilötietonsa, jotta jos kävisi ilmi, että siellä on ollut joku tartunnan saanut, kaikki altistetut saataisiin kiinni. Meillä tämä ei käy, koska moisen rekisterin pitäminen rikkoo perusoikeuksia.

Eihän niitä henkilötietoja tarvitse kenenkään antaa. Siltä välttyy, kun ei mene siihen baariin. Eihän se ole hänen kannaltaan sen pahempi vaihtoehto kuin se, että baariin meno kielletään kaikilta. Niiden muiden kannalta se on huonompi vaihtoehto.

[diminutiivisesti puutarhatontunkuvatukseksi tituleeraamani Vihreiden Grand Old man (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaara blogissaan 25.3.2021 julkaisemassaan merkinnässä Mitä ajattelen liikkumisrajoituksista]

3 kommenttia:

  1. Ode-tonttu on hieman väärässä:

    kävin viime kesänä Hämeenlinnan Keskiaikamarkkinoilla. Siellä tarjottiin portilla talon puolesta käsidesit kämmeniin, sen jälkeen kysyttiin henkilötietoja mahdollisen koronaryöpsähdyksen varalta.

    Minulla ei ollut ongelmia antaa niitä, eikä monella muullakaan, sen verran siellä oli väkeä.
    Eikä tullut mitään viruslinkoa.

    Olen tässä jo odotellut, koska tulevan kesän festarijärjestäjät alkavat pelata Keskiaikamarkkinakorttia puolustaessaan päätöstään järjestää kemut.
    Ei ole jostain syystä toistaiseksi näkynyt.

    Keskiaikamarkkinat järjestetään tänä vuonna kuten ennenkin. Siinä olisi mallia ja vasta-argumenttia hysteerikoille, mutta jostain syystä ei kelpaa.
    Mieluummin kärsitään valtavia tappioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kävin Vantaan keskiaikamarkkinoilla vuonna 2019, yhden kaverini kanssa, joka oli lainannut tarkoitusta varten auton jostain. Siellä oli kyllä aivan liian paljon väkeä. Koronavuotena olisi tullut pahaa jälkeä. Kyllästyin lopulta väenpaljouteen ja lähdin katsomaan hautoja. Hautausmaan puolella oli väljää.

      Poista
    2. Viime vuonna ei Vantaalla vastaavaa tapahtumaa sitten järjestettykään. Oli ryysis varmaan hyvin muistissa vielä järjestäjillä. Tosin oltaisiinhan se periaatteessa voitu järjestää jossain muualla kuin Pyhän Laurin kirkolla. Jollain laveammalla alueella.

      Poista