lauantai 27. helmikuuta 2016

Mitä automaatio tekee lakimiehille, sijoitusneuvojille ja kirjanpitäjille

Brittiläinen teinipoika on koodannut robottiasianajajan, joka tarjoaa ilmaiseksi kansalaisille lainopillisia neuvoja ja laatii heidän puolestaan valituksia annetuista parkkisakoista. Tämä tapaus tuo esille yhden robotiikan ja automatisaation piirteen, joka jää usein keskustelujen ulkopuolelle.

Kun puhutaan automaatiosta, tarkoitetaan sillä usein itsestään ajavia autoja, taloja tulostavia tehtaita ja pölynimureita, jotka siivoavat ilman ihmisen opastusta. Automatisaation nähdään uhkaavan ensisijaisesti näitä ns. duunarialoja. Se on kuitenkin pelkästään osatotuus asiasta. Sen lisäksi, että automatisaatio vähentää fyysisen suorituksen tarvetta, voidaan sillä korvata helposti myös monia ylemmän keskiluokan duuneja. On usein paljon helpompi koodata lakimies, sijoitusneuvoja tai kirjanpitäjä kuin rakentaa robotti, joka kokoaa autoja.

Henkinen suorittaminen on tietokoneelle huomattavasti helpompaa kuin pikkutarkka fyysinen näpertäminen ja järjestelmien ohjelmointi vaatii keskimäärin paljon vähemmän resursseja kuin uusien high tech -vempeleiden konkreettinen valmistaminen. Korkeamman palkkatason vuoksi ylemmän keskiluokan duunien automatisointi myös tuottaa firmalle paremmin säästöjä kuin matalampipalkkaisen tehtävän automatisointi. Lähitulevaisuuden automatisaatio tulee siis tarkoittamaan sitä, että varastolta ei korvata sitä tyyppiä, joka siirtää laatikot paikasta toiseen, vaan tämän tyypin esimies.

Automaation tuoma mullistus uhkaa duuneja paljon laajemmin kuin mitä yleensä oletetaan. Uusia asioita automatisoidaan jatkuvasti ja tämä kehitys tulee ainoastaan kiihtymään. Vaikka miten kuvittelisi, että uransa on turvattu, voi tulevaisuudessa olla tiedossa uusi kouluttautuminen tai loppuelämän mittainen työttömyys.

Ja jotta kukaan ei kuvittele minun olevan minkäänlainen teknologiasta ja kehityksestä ahdistuva luddiitti, niin varmuuden vuoksi vielä kerrottakoon, että I for one welcome our new robot warehouse overlords. En siis pidä automatisaatiota pahana, vaan hyvänä asiana.

[Jiri Keronen Facebookissa 21.2.2016]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti