perjantai 13. elokuuta 2021

S Kilpailuyhteiskuntakin tarvitsee perhearvoja

Kilpailullisissa, vapaissa markkinoissa ei ole mitään kiinteärakenteista logiikkaa, joka tuottaisi oikeudenmukaisia tai edes reiluja taloudellisia ja sosiaalisia lopputuloksia, Hayek pohtii.

Spontaani markkinamekanismi voi päinvastoin olla raaka ja julma. Kilpailullinen, liberaali yhteiskunta tarvitsee näin ollen perustakseen perinteitä ja perhettä, jotka toimivat markkinayhteiskunnan sosiaalipoliittisena ja moraalisena selkärankana.

Haeyk ja muiden muassa saksalaiset ordoliberaalit huomasivat, että yhteiskunta, jossa perhearvot rapautuvat, on alati vaarassa luisua proletarisaation ja massayhteiskunnan tielle, jos markkinoilla kolhiintuvat työntekijät alkavat hahmottaa olemistaan ja maailmaa perheen ja markkinamekanismin sijasta luokan kategorian kautta. 

[Näin oli lausuttu Timo Harjuniemen blogissa 5.12.2020 julkaistussa merkinnässä Myös perussuomalaiset on liberaali puolue.] 

[PS. Voit niin halutessasi käydä lukemassa wanhan blogimerkintäni Liberalismi on vapautta ja yksilöä kannattava poliittinen ideologia.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti