Sotavuosien aikana ennen myös henkisesti läheisestä Venäjästä on tullut lähinaapuri, jonka kanssa ei haluta olla missään tekemisissä.
Muusikko, runoilija ja näyttelijä Oleg Kadanov sanoo maailmankatsomuksensa muuttuneen täysin vuoden 2014 jälkeen. Hän on lakannut tekemästä kiertueita Venäjällä, vaikka esiintyi siellä ennen usein. Eikä hän ole muutenkaan matkustanut Venäjälle kahdeksaan vuoteen.
Kadanov on ryhtynyt kirjoittamaan runonsa ja laululyriikkansa ukrainaksi venäjän sijaan. Hän ei ole ainoa harkovalainen, joka on siirtynyt käyttämään ukrainan kieltä.
”Haluan panostaa ukrainalaiseen kieleen ja kulttuuriin. Siitä on tullut minun rintamani. Nykyään Harkovassa on tavallista kuulla ukrainankielisiä keskusteluja. Vielä kymmenisen vuotta sitten sellaista olisi ollut vaikea kuvitella.”
Kadanovin mukaan monien ystävyys- ja sukulaissuhteet Venäjälle ovat katkenneet ukrainalaisten naapuriaan kohtaan tunteman vastenmielisyyden vuoksi. Hänellä oli Venäjällä kymmenen läheistä ystävää, joista on jäänyt jäljelle kolme.
”Vain he myöntävät, että Venäjä on toiminut aggressiivisesti Ukrainaa vastaan. Harvat venäläiset myöntävät sen. He pelkäävät puhua asiasta tai todella uskovat siihen [venäläiseen propagandaan].”
[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 21.2.2022 julkaistussa Jenni Jeskasen kirjoittamassa uutisartikkelissa Rajakaupunki Harkova oli Venäjä-mielinen, mutta sodan uhka on saanut sen uhkumaan ukrainalaista patriotismia.]
[Ja niin sodasta tuli vielä sodampi heti tämän artikkelin julkaistuksi tulemisen jälkeen...]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti