torstai 3. helmikuuta 2022

S "Konservatiivinen media ei saa rohkaistua lukemaan ja siteeraamaan tieteellistä tutkimusta!"

Häiritsevimpiä kirjan esimerkkejä on matemaatikko Theodore P. Hillin kirjoittama suoraviivaiseen logiikkaan nojaava artikkeli, jossa käsiteltiin miesten ominaisuuksien biologista vaihtelua. Artikkeli hyväksyttiin julkaistavaksi vertaisarvioidussa tiedelehdessä. Julkaiseminen kuitenkin peruttiin, koska ”useat kollegat” olivat varoittaneet lehden päätoimittajaa siitä, että ”oli mahdollista, että oikeistomedia poimisi jutun ja levittäisi sitä kansainvälisesti”.

Hill ihmettelee asiaa toteamalla, että tutkimusta tekevä matemaatikko on tyypillisesti innoissaan, jos edes viisi ihmistä maailmassa lukee hänen artikkelinsa. ”Mutta nyt joku edistyksellinen ryhmittymä oli huolissaan, että konservatiivinen media rohkaistuisi lukemaan ja siteeraamaan tieteellistä tutkimusta.” Typerryttävästi artikkeli poistettiin kyseisen nettijulkaisun sivuilta ilman selityksiä. Hill kysyy: ”Jos vertaisarvioitu ja julkaistu artikkeli voidaan myöhemmin pyyhkiä pois tieteen rekistereistä ja korvata toisella, ilman keskustelua kirjoittajan kanssa tai ilman lehden ilmoitusta, mitä se tarkoittaa sähköisten julkaisujen tulevaisuudelle?”

Kuten niin monesti aiemmin, hiljentämisyritys kääntyi tässäkin tapauksessa itseään vastaan: artikkeli sai huomattavasti julkisuutta, kun tieto sen poisvedosta levisi netissä. (Ilmiö tunnetaan nimellä Streisand-efekti. Nimitys tulee laulaja Barbara Streisandin epäonnistuneesta yrityksestä oikeusteitse poistaa netistä hänen kotitalostaan otettu valokuva. Kuva Streisandin Malibu-kodista julkaistiin lehdissä ympäri maailmaa.) 

[tietokirjailija ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalo blogissaan uudestaan julkaisemassaan alun perin Skepsis-yhdistyksen Skeptikko-lehden numerossa 3/2021 julkaistussa kirjoituksessaan Woke is not great, jossa hän arvostelee C. Lehmannin ja muiden teoksen Panics and Persecutions – 20 Tales of Excommunications in the Digital Era (v. 2020, Black Spring Press Group, Quillette edition. Lontoo)]

2 kommenttia:

  1. Se tuo USAsta länsimaailmaa riivaamaan lähtenyt wokeltelu näyttää saavuttaneen saman pisteen kuin Stalinin vuosien 1936-38 puhdistukset, eli kääntyneen uskollisimpia omia vastaan:

    https://www.is.fi/viihde/art-2000008582429.html

    Whoopi Goldberg on tunnettu vasemmistoliberaali, neekeri ja nainen.
    Jos hänetkin voi yhden lauseen takia tuomita kiilusilmäiseksi antisemiitiksi, alkaa wokeltelijoilla olla samat tuntemukset kuin ježovštšinassa:

    "Joko minä olen seuraava, ja mistä syytettynä...?"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen pyrkii olemaan puhdasoppinen, mutta kyseessä on jatkuva pudotuspeli. Moni joutuu joka tapauksessa syytettyjen penkille.

      Whoopi toki teki tässä virheen, vaikka kyseessä ei ole varsinaisesti virhe. Juutalaiset eivät ole varsinaisesti eri rotua kuin saksalaiset, mutta natsit ajattelivat heidän olevan, vaikka käsitykselle ei ollut minkäänlaisia biologisia perusteita siihen aikaan. Tästä syystä natsit kiinnittivätkin huomionsa ihmisten uskonnolliseen taustaan pyrkiessään selvittämään, mitä "rotua" ihminen oli, kun juutalaisista on puhe.

      Ja kyllä silti minusta on ihan luontevaa ajatella, että rasismi voi kohdistua myös etnisyyteen rodun lisäksi.

      Poista