torstai 22. heinäkuuta 2021

Omistajien ja työntekijöiden yhdessä omistama yritys

Kaikki eivät kuitenkaan voi olla kaltaisiani yksinyrittäjiä, sillä maailmassa saadaan paljon enemmän aikaiseksi sillä, että iso joukko tekee yhteistyötä. Isot projektit tarvitsevat monia käsipareja, oli kyse sitten ravintolan pyörittämisestä tai verkkoalustan koodaamisesta.

Mutta miksi kaikkien yhteisen työpanoksen hyötyjen pitäisi valua harvojen taskuun? Miksi työntekijä sykkisi sen enempää, kun siitä ei ole henkilökohtaista hyötyä? Miksi hän suostuisi siihen, että joku muu päättää, mihin hän jokaisen minuuttinsa työajalla käyttää?

It-yrittäjä Tuomas Nousiainen alkoi kysellä näitä kysymyksiä muutama vuosi sitten. Hän päätti kokeilla uudenlaista yritysmuotoa: yritystä, jossa työntekijät ovat myös omistajia. Nousiainen perusti kumppaninsa kanssa it-konsulttiyritys Luoto Companyn, jossa omistus jakautuu niin, että työntekijät omistavat 80 prosenttia ja perustajat 20 prosenttia.

[Näin oli lausuttu 20.7.2021 Ylen sivuilla julkaistussa toimittaja, yrittäjä ja tietokirjailija Julia Thurénin kirjoittamassa kolumnissa Minua ei huvita tahkota rahaa vain muiden taskuihin.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti