tiistai 5. tammikuuta 2021

S Skotlannin lainsäädäntöelin ryhtyi perverssiksi

Lakiesitys on kirvoittanut sidosryhmiltä parisentuhatta lausuntoa. Skottiparlamentti julkisti niistä viime viikolla yli sata. Palaute on murskaavaa.

Kirjailijoiden sanan­vapaus­järjestön Penin Skotlannin-osasto on huolissaan siitä, että laki alkaa rajoittaa painovapautta ja sitä mitä voi sanoa julkisesti.

Skotlannin asianajajaliitonkin mukaan uudet rikosnimikkeet rajoittavat ilmaisun­vapautta. Lakiesityksen sana­muotojen epämääräisyys heikentää oikeus­varmuutta.

Sanomalehtien etujärjestö puolestaan ennustaa oikeusjuttujen tulvaa, jos laki kriminalisoi potentiaalisen vihan lietsonnan ilman tahallisuutta.

Poliisitkaan eivät halua ajatuspoliiseiksi:

”[Poliisien järjestö] on huolissaan siitä, että lakiehdotuksen johdosta siirrymme tekojen valvonnasta (ja kriminalisoinnista) ihmisten ajatusten, tuntemusten ja yksityiselämän puheiden mahdolliseen valvontaan.” 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 8.9.2020 julkaistussa Annamari Sipilän kirjoittamassa kolumnissa Skotlanti yrittää kitkeä vihapuhetta, mutta lakiesitys uhkaa sananvapautta eivätkä poliisitkaan halua ajatuspoliiseiksi.]

[Eikös Suomessa ole juuri siinä mielessä samantapainen vihapuhelainsäädäntö, että se on kirjoitettu epämääräisesti? Nalkkiin saadaan sen avulla juuri ne tyypit, jotka halutaan.] 

[Minusta olisi hienoa, jos Helsingin sanomat -lehdessä joskus arvosteltaisiin myös suomalaista vihapuhelainsäädäntöä.]

[PS. Jos laki on jo hyväksytty sellaisenaan, niin en ollut huomannut laittaa siitä kommenttia tähän.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti