maanantai 4. tammikuuta 2021

S Millainen jumala, sellainen valta

Vaikka kristinuskoa on käytetty historian saatossa oikeuttamaan kaikenlaista pahaa ja kristityt itse eivät ole kyenneet elämään omien ihanteidensa mukaisesti, kristinuskon opetukset ovat tästä huolimatta saaneet aikaan ennemmin tai myöhemmin korjausliikkeen. Holland toteaa:
…kristinusko itse tarjosi valloitetuille ja orjuutetuille vahvimman äänen. Tämä paradoksi on syvä. Mikään valloittaja, joka on syrjäyttänyt toisten kansojen jumalat, ei ole asettanut niiden tilalle vallan tunnusmerkkiä, joka tekee ongelmalliseksi itsensä vallan käsitteen. Mikään toinen valloittaja, joka on ymmärtänyt itsensä jumalan kaltaiseksi, ei ole niin menestyksekkäästi vakuuttanut maailman kansoja siitä, että jumalankaltaisuus koskee myös heitä.
Tämä tuo meidät takaisin Harvey Weinsteiniin ja muihin antiikin ja Hollywoodin jumaliin. Holland toteaa, että #metoo-liike olisi ollut absurdi kaikkialla muualla paitsi kulttuurissa, jossa oli jäljellä jonkinlainen taju apostoli Paavalin seksuaalimoraalia koskevista opetuksista. Vaikka kristinusko on tällä hetkellä lännessä hailakoitunut, sen aikanaan tuoma ajatus moraalisesta reformista ei ole vielä kokonaan kuollut.

Kuitenkaan Holland tuskin ostaisi sellaisenaan Martin Luther Kingin tunnetuksi tekemää sanontaa: ”moraalisen maailman kaari on pitkä mutta se taittuu lopulta kohti oikeudenmukaisuutta.” Historialla ei näytä olevan mitään tiettyä ennaltamääritettyä ja vääjäämätöntä suuntaan. Mikään ei takaa, että oikeus lopulta voittaa. Sen sijaan maailman kaari taipuu sinne, minne kansat ja niiden jumalat sen haluavat taivuttaa. Millainen jumala, sellainen valta. 

[Näin oli lausuttu Areiopagi-sivustolla 14.1.2020 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa kirja-arviossa Kuinka kristinusko muutti maailman, jossa hän käsittelee palkitun brittiläisen historioitsijan Tom Hollandin vuonna 2019 ilmestynyttä kirjaa Dominion: The Making of Western Mind.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti