Vuonna 1928 syntyneen Raudaskosken varhaisimmat lapsuusmuistot liittyvät hautajaisiin, joissa leijui vahva lysolin eli desinfiointiaineen haju.
Hän syntyi Kalajokilaaksossa, joka oli tuohon aikaan ”Suomen keuhkotautisinta aluetta”.
Kokonaisia perheitä kuoli keuhkotautiin eli keuhkoissa ilmenevään tuberkuloosiin, joka oli siihen aikaan yleisimpiä tartuntatauteja Suomessa. ”Isän vanhimman veljen kaksi vanhinta lasta kuolivat 16- ja 17-vuotiaina vuoden sisällä. Muistan, kun istuin alle viisivuotiaana kaivon kannella körttihautajaisissa.”
Myös Raudaskoskessa itsessään todettiin tartunta tuberkuliinikokeella. ”Se ei kuitenkaan koskaan puhjennut sairaudeksi”, hän kertoo. Sen sijaan monet hänen koulutoverinsa sairastuivat.
”Sukulaiset lähettivät Amerikasta Streptomysiini-nimistä antibioottia, joka pelasti ainakin kolmen koulutoverini hengen”, Raudaskoski kertoo.
[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 17.12.2020 julkaistussa Katri Kallionpään kirjoittamassa artikkelissa 92-vuotias lääkäri Pekka Raudaskoski kertoo, millainen maa Suomi oli ennen rokotuksia – Hänellä on painava viesti niille, jotka empivät koronarokotusta.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti