maanantai 22. kesäkuuta 2020

S Mikä teki Suomen ilmavoimista niin menestyksekkään

Mikä teki ilmavoimien sotavuosista niinkin menestyksekkäät, vaikka lähtökohdat olivat vaikeat? Syistä voi antaa montakin arvioita.

Hävittäjälentäjästä Puolustusvoimain komentajaksi noussut kenraali Jarmo Lindberg antoi yhden tärkeän vastauksen vuonna 2014.

”Jos Suomen hävittäjäilmasodankäynnistä viime vuosisadalta pitää nimetä yksi henkilö, joka on erityisen voimakkaasti vaikuttanut sodankäyntimme menestykseen, tämä henkilö on eversti Richard Lorentz. Hän kehitti 1930-luvulla Suomen hävittäjätaktiikkaa ja -koulutusta tavalla, joka tuotti talvi- ja jatkosodassa yhteensä 94 hävittäjä-ässää.”

Toisen vastauksen on antanut Draken-hävittäjälentäjä, everstiluutnantti (evp) Jukka Sihvo. Paradoksaalisesti Suomen ilmavoimien vahvuus oli niiden pienuudessa.”Jokainen oppilas ja opettaja sekä jokainen laivueen jäsen tunsi toisensa henkilökohtaisesti. Tehokkaan koulutuksen kautta syntyi yhteen lujittunut vahvuus. Toistensa tunteminen ja tukeminen hitsasi lentueen viimeisen päälle yhteen. Lisäksi aina on ollut niin, että oman maan puolustajat ovat henkisesti vahvemmilla kuin hyökkääjä. Tämä pätee tänäkin päivänä.” 

[Näin oli lausuttu Apu-lehdessä joskus julkaistussa Jukka Halosen kirjoittamassa artikkelissa Ilmasota: Lentäjä-ässä Hans Wind pudotti 75 vihollista – Talvisodassa Neuvostoliiton ylivoima jopa 20-kertainen.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti