Ensimmäisen kerran Hitler antoi ajatustensa viivähtää hetkeksi Suomenkin suunnalla, kun hän päätti käynnistää idän suuren ristiretken. Hitler kutsui kenraalinsa koolle Berchtesgadeniin heinäkuun 1940 lopulla ja käski asevoimien valmistautua Neuvostoliiton murskaamiseen. Kenraalit vastustelivat kahden rintaman sotaa, kun Englanti vielä pyristeli vastaan, mutta se ei Führeriä tietenkään hidastanut. Jo elokuussa ensimmäinen suunnitelma oli valmis, ja Suomi oli laskettu siihen mukaan lupia kyselemättä.
Hitler piti itsestään selvänä, että Suomi oli valmis uuteen sotaan Neuvostoliittoa vastaan saadakseen vähintäänkin talvisodassa menettämänsä alueet takaisin. Saksalaiset alkoivat johdonmukaisesti kietoa Suomea mukaan. Sitä vauhditettiin ase- ja taloustoimituksin.
Tehtävä ei ollut ollenkaan vaikea. Valkoisen Suomen sympatiat olivat kantaneet, olivathan saksalaiset tulleet Mannerheimin joukkojen avuksi 1918 ratkaisevalla tavalla. Kun tukea alkoi taas tulla, ulkoministeri Rolf Witting osasi kertoa lähettiläs Blücherille, että saksalaismielisyys oli kasvanut Suomessa ”lumivyöryn tavoin”.
Yksin jääminen talvisodassa oli pistänyt suomalaisten itsetunnon niin matalaksi, että Saksan uudelleen heränneen myötätunnon motiiveja ei suuremmin kyseenalaistettu.
Kuten kenraalimajuri Paavo Talvela mainitsi valtakunnanmarsalkka Hermann Göringille, Saksan aseapu ”vaikutti kuin ensimmäinen auringonsäde pitkän pimeyden jälkeen”.
Hitler ei avannut hanojaan suinkaan Suomi-rakkaudesta, vaan itserakkaudesta. Sodankäyntiin tarvittiin välttämättä nikkeliä, jota riitti Petsamossa.
Aiemmin tätä malmia oli saatu Kanadasta, mutta tuonti oli tyrehtynyt sodassa brittien kanssa. Samoin Ruotsin rautamalmin kulkureitti Pohjanlahden kautta oli turvattava, ja suomalaisten avulla Neuvostoliiton sotalaivasto saatettiin sulkea Suomenlahden pohjukkaan.
[tässä oli otsikko]
Toinen käytännöllinen seikka oli, että Suomesta oli lyhin tie Muurmannin
radalle. Tuo valtasuoni mahdollisti länsiliittoutuneiden avun
Neuvostoliitolle Jäämereltä, ja se oli katkaistava. Kenties viimeisenä
Hitlerin mieleen juolahti sekin seikka, että Suomen piskuinen puolen
miljoonan miehen urhoollinen armeija sentään olisi sitomassa
puna-armeijan joukkoja ratkaisevan taistelun koittaessa.
[Näin oli lausuttu Apu-lehdessä 19.5.2019 julkaistussa Jukka Halosen kirjoittamassa artikkelissa Saksalaiset kosiskelivat Suomea tarjoamalla rajantakaisia alueita.]
Mitä v--tun väliä sillä on, "miksi Hitler avasi apuhanansa Suomen suuntaan"! Pääasia, että avasi. Suomi ei olisi mitenkään voinut pysyä erossa sodasta, vaikka ei olisi Saksan matkaan mennytkään. Ilman Saksaa lopputulos vain olisi ollut huonompi.
VastaaPoistaJos Neuvostoliitto ei olisi vuonna 1939 hyökännyt Suomeen ja olisi sen jälkeenkin ollut rakentava suhteessa maahamme, ehkä sitten Jatkosotaakaan ei olisi syttynyt. Tosin vaikea tilanne olisi ollut Suomella siinäkin tapauksessa.
PoistaOmassa kommentissani ajattelin nimenomaan tilannetta, jossa NL hyökkäsi Suomeen vuonna 39 ja että se sota päättyi niin kuin todellisuudessakin päättyi. Tässä ei ole jossitteluille sijaa. Ainoa merkityksellinen "jos" liittyy siihen, mitä talvisodan jälkeen tapahtui. Jos Hitler ei olisi ryhtynyt kaveeraamaan (omista syistään, tietty) meikäläisten kanssa, niin meidät olisi perinyt hukka.
VastaaPoistaNo hard feelings, Kärnä! Sinulla on kerta kaikkiaan hienoja juttuja paitsi täällä myös muissa blogeissasi. Jatka samaa rataa!
t. Mika Keränen
Kiva saada myönteistä palautetta. Kiitoksia!
Poista