lauantai 13. kesäkuuta 2020

S Maan mahtavien välistävedot on opittavat tunnistamaan

Nykyisin esimerkiksi luonnon hyväksikäyttöä ei Mazzucaton mukaan ole otettu täysimääräisesti huomioon. Mikä tahansa voittoa tuottava toiminta on katsottu arvoa tuottavaksi, jos se vain tuottaa omistajalleen rahaa – vaikka tuotto tulisi ympäristöä pilaamalla.

Mazzucaton mukaan tällainen välistäveto olisi opittava tunnistamaan ja erottamaan paremmin aidosta arvon luonnista.

Taloudellisen arvon luonnin määrittelyssä Mazzucato korostaa julkisen sektorin merkitystä niin talouden kasvunopeuden kuin suunnan valinnoissa.

Poliitikoilla kun on valta muuttaa sääntöjä, ja julkisella vallalla on malttia olla suunnittelussaan pitkäjänteinen, Mazzucato perustelee vaatimustaan.

Ihminen ei olisi koskaan kävellyt Kuussa, jos Apollo-ohjelmaa olisi arvioitu hyöty–kustannus-analyysillä, hän on muistuttanut aiemmissa kirjoissaan.

Tällaisille presidentti John F. Kennedyn tukeman aloitteen kaltaisille ”sukupolven kestäville” kunnianhimoisille poliittisille tavoitteille olisi Mazzucaton mielestä jo ilmastomuutoksen takia nyt kysyntää. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 25.11.2019 julkaistussa Juha-Pekka Raesteen kirjoittamassa uutisartikkelissa ”Maailman pelottavin ekonomisti” kertoo, miten kapitalismi pitäisi pelastaa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti