perjantai 14. heinäkuuta 2017

S Liberalismin ja valistuksen diskurssi

Liberalismin ja valistuksen diskurssissa edistyksellinen politiikka on sananvapauden, elinkeinovapauden, ihmisten samankaltaisen kohtelun ja suvaitsevaisuuden edistämistä sekä tieteellisen maailmankuvan ajamista. Monta harha-askelta on otettu – sitä mitä on ennen pidetty edistyksenä ei ehkä myöhemmin enää ole laskettukaan mukaan edistyksen palettiin. Toisaalta ei voi kieltää, että monia hyviä asioitakin on saavutettu.

Valistuksen ohjelman ajoittainen epäonnistuminen johtuu osin siitä, että joidenkin ihmisten taloudellinen tai muu etu on vastustaa valistuksen ohjelmaa. Elinkeinovapauden vastustaminen voi olla edullista kartellien jäsenille ja samankaltaisen kohtelun vastustaminen edullista niille etnisille ryhmille, joilla on maassa valta. Etelä-Afrikan Apartheid-politiikka piti mustien kaivostyöläisten palkat keinotekoisesti valkoisten kaivostyöläisten palkkoja alempina. Taksiliitto vastusti Suomessa liikennekaaren uudistusta.

[Jukka Aakula 2.7.2017 Sarastus-verkkolehdessä julkaistussa kirjoituksessaan Ideologioiden taistelusta koheesion edistämiseen]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti