Joten miksi unohtaa Venäjä, joka on maailman suurin valtio pinta-alaltaan ja jolta löytyy luonnonvaroja enemmän kuin yhdeltäkään toiselta valtiolta maailmassa. Kiina tarvitsee tulevaisuudessa luonnonvaroja, kuten hiilivetyjä ja Venäjältä se niitä helposti saa.Suurvalta ei tarkoita maata, jonka pinta-ala on suuri. Ei Kanadaakaan yleensä pidetä edes puolisuurvaltana tai Tanskaa Gröönlanteineen. Ja tuosta koosta voi itse asiassa tulla vielä haittaakin. Tiedä vaikka Ussur -joella tultaisiin ammuskelemaan tulevaisuudessakin, Kiina kun ei ole täysin tyytyväinen rajoihinsa tuollakaan suunnalla, kuten ei ole Etelä-Kiinan Merelläkään tai Taiwanin tapauksessa.
Venäjäähän kutsutaan leikkisästi huoltoasemaa leikkiväksi valtioksi. Eihän Venäjällä ole muuta myytävää kuin raaka-aineita ja aseita vielä hetken. Ei raaka-aineiden tuotannon pohjalle rakenneta modernia taloutta; Afrikka on täynnä hyviä esimerkkejä tuosta. Toisaalta esimerkiksi Kanadalla ja Australialla on varmastikin enemmän erilaisia kaupallisesti hyödynnettäviä raaka-aineita per asukas, kuin Venäjällä, mutta ei noiden kehittyneiden maiden talouksista kovinkaan iso siivu muodostu raaka-aineiden jalostuksesta.
Etenkin kaasun suhteen Venäjän tilanne on vähän huono. Kiinahan tietää, että Venäjä on pakkoraossa Euroopan vähentäessä riippuvaisuuttaan Venäjän maakaasua, joten Kiina on neuvotellut itselleen todella edulliset ehdot niissä muutamissa hankkeissa, joista on niin kovasti kohistu (ne eivät muuten kaikki ainakaan taida edes edetä tällä hetkellä). Kiinahan samalla investoi kaasuterminaaleihin, joten maa ei mitenkään tule riippuvaiseksi Venäjän kaasusta, vaikka Venäjä kalliit putket rakentelisikin.
[nimimerkki "L" 30.3.2017 Tiede-lehden keskustelupalstan ketjussa WW III,milloin alkaa vai onko jo menossa?]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti