torstai 30. tammikuuta 2025

S Monet anti-liberaalit toimijat käyttävät hyväkseen anti-kolonialistista retoriikkaa

Kysymystä siitä oliko brittiläisellä kolonialismilla enemmän hyviä kuin huonoja seurauksia, Biggar kieltäytyy antamasta selkeää vastausta. Eräs historioitsija on verrannut vuosisataisten imperiumien arviointia elefantin arviointiin rullamittaa käyttäen. Biggar pitää tätäkin vertauskuvaa liian yksinkertaisena; todellisuus on elefanttiakin monimutkaisempi. Historiasta ei voi tehdä excel-taulukkoa, jonka avulla mitataan ja suhteutetaan yhden kukoistusta toisen kärsimykseen.

Biggar huomauttaa, että monet anti-liberaalit toimijat käyttävät hyväkseen anti-kolonialistista retoriikkaa. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Venäjä ja Kiina, jotka hyödyntävät propagandassaan yksinkertaistettuja tulkintoja läntisen maailman historiasta. Tämä propaganda osuu länsimaisen ihmisen syyllisyyden tuntoon, mutta sen avulla ajetaan paradoksaalisesti toisen imperiumin etuja. Miksi läntisen maailman on ollut niin hankalaa arvioida objektiivisesti omaa perintöään? Aivan kirjan lopussa Biggar spekuloi sillä mahdollisuudella, että kyseessä on kieroutunut kristillinen nöyryyden hyve, joka liioittelee omaa pahuuttaan, jopa toivoen sitä, että pahin mahdollinen versio tapahtumista olisi totta, ja kieltäytyy näkemästä pahuutta muissa kulttuureissa, keksien tarvittaessa syitä sille, miksi muiden tekoset ovat aivan eri asia.

[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]

3 kommenttia:

  1. Länsimaat nöyristelevät Afrikkaa kauheassa kolonialismin katumuksessaan ja syytävät sen gebardihattujohtajille rahaa.
    Manner-Kiina harjoittaa Afrikassa liki avointa kolonialismia sanoen sitä kehitysavuksi.

    Länsi uppoaa.
    Manner-Kiina nousee.

    VastaaPoista
  2. Parempi katsoa käytännön tuloksia
    NYT! Rhosedia oli iso viljan tuottaja, seuraaja päinvastoin. Kiina ainakin näyttää nyt hyödyttävän molempia osapuolia.

    VastaaPoista
  3. Julkisen rahan syytäminen kehitysapuna ei ilmeisesti toimi. Yksityisen rahan syytäminen voi toimiakin, ja vaikka ei toimisi, niin se ei haittaisi veronmaksajia. Veroparasiitit kuriin ja sitten vapaata kauppaa, ja sijoituksia.

    VastaaPoista