sunnuntai 31. lokakuuta 2021

S "Nato-optio" ei ole sama asia kuin puolustusliiton jäsenenä oleminen

Presidentinlinnassa Stoltenberg kiitteli Suomen Nato-kumppanuutta, jota kutsutaan edistyneeksi kumppanuudeksi. Poutasäässä on mukava kiitellä hyvänpäiväntuttuja, pikkuserkkujakin.

Ääni Stoltenbergin kellossa muuttui, kun Iltalehti esitti Naton pääsihteerille fundamentaalisen kysymyksen, auttaisiko puolustusliitto Nato Suomea sotilaallisesti, jos Suomi joutuisi aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.

– On olemassa ero jäsenyyden ja sen välillä, että ei ole jäsen. Ja se ero on, koskeeko kollektiivinen puolustus Suomea eli artikla viisi ja koko Washingtonin sopimus, perustamissopimuksemme, jossa sanotaan, että hyökkäys yhtä liittolaista vastaan on hyökkäys kaikkia liittolaisia vastaan, Stoltenberg painotti.

Sen jälkeen Naton pääsihteeri sanoi kiertelemättä, että Suomi ei ole Naton kollektiivisen puolustuksen piirissä.

– Naton ovi pysyy avoimena. Se on Suomen päätös. Kunnioitamme Suomen päätöstä, mikä ikinä se onkaan, koska Suomi on suvereeni ja itsenäinen valtio, mutta: jos on Naton jäsen, artikla viisi pätee, ja jos ei ole jäsen, artikla viisi ei päde. Se on se ero, hän kiteytti.

[Näin oli lausuttu Lauri Nurmen Iltalehdessä 25.10.2021 julkaistussa kolumnissa Nato ei auttaisi Suomea – Stoltenbergin sanat pakottavat Suomen vakavan pohdinnan eteen.]

[...Niin, ja sotilaallisen kriisin tullessa Naton ovet sulkeutuvat, koska Nato ei ota jäsenhakemuksia vastaan mailta, jotka ovat hyökkäyksen kohteena. Joten jäsenhakemus kannattaisi laittaa nyt tulille.]

2 kommenttia:

  1. Poliittisen eliittimme keksimä "NATO-optio" ei tarkoita yhtään mitään.
    Se on aivan sama asia kuin palovakuutusoptio:

    "En ota palovakuutusta nyt, mutta en sulje pois mahdollisuutta ettenkö vaikka ottaisikin, jos taloni sattuisi syttymään tuleen!"

    Eliitissämme on huolestuttavan paljon poliitikkoja, jotka tuntuvat täysin vakavissaan uskovan Suomen voivan liittyä sormia napsauttamalla NATOon, jos Venäjä hyökkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Monet muut maat onneksi kuitenkin ovat Naton jäseniä. Näiden maiden päättäjät ovat ilmeisesti joskus tulleet siihen tulokseen, että puolustusliiton turvan saa vain liittymällä siihen ennen mahdollisia sotilaallisia konflikteja.

      Poista