tiistai 14. heinäkuuta 2020

S Korona aiheuttaa pelkoa vammaisperheissä

Weckrothilla on myös omakohtaista kokemusta siitä, että terveydenhuollossa on haluttu rajata oman lapsen hoitoa. Hänellä on vaikeasti vammainen tytär.

– Silloin kun tytär sairastui keuhkokuumeeseen, niin lääkärit halusivat käydä näitä hoidonrajaamiskeskusteluita. Ne ovat vanhemmille äärettömän raskaita.

Weckroth kertoo alkaneensa kieltäytyä näistä keskusteluista. Nyt pariin vuoteen kutsua ei ole enää tullut.

Hänen mukaansa monissa vammaisten lasten perheissä pelätään tällä hetkellä koronan vaikutuksia.

– Sydän kylmänä tässä seurataan, kun tiedetään, että monille vammaisten lasten vanhemmille on arkipäivää, että hoidosta joutuu taistelemaan. Ja tiedetään, että vammaisille halutaan tehdä näitä hoidonrajaamispäätöksiä.

Weckrothin mukaan on todella tärkeää, että hoidonrajausten terminologia, periaatteet ja käytännöt selvitetään avoimesti.

– Niin kauan kun avoimesti laadittuja linjauksia ei ole, tulee hoidonrajausten tekemiseen suhtautua hyvin varovasti. 

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 4.4.2020 julkaistussa uutisartikkelissa Lääkärit päättivät rajata 8-vuotiaalta monivammaiselta pojalta hengityskonehoidon epidemian keskellä – TAYS kieltää koronan vaikuttaneen päätökseen.] 

[Kovin ikävällä tavalla näissä hoidonrajaamisasioissa voidaan siis vielä nykyäänkin päästä jossain määrin lähelle Hitlerin Saksan käytäntöjä. Hitler ja hänen kansallissosialistinen puolueensa perustivat valtaan päästyään Saksassa kehitysvammaisten ja psyykkisesti sairaiden murhaohjelman. Murhattujen kuolintodistuksiin merkittiin aina jokin sopiva sairaus tai kuolinsyy. Vaikka valta oli tiukasti Hitlerin ja hitleriläisten käsissä, niin kovasti nutistettu kansalaisyhteiskunta onnistui kuitenkin viemään maan johdolle terveiset, että tällainen ei saa jatkua. Maan johto jatkoi murhaohjelmaa kyllä tämän jälkeenkin, mutta entistäkin enemmän salassa...]

2 kommenttia:

  1. Tässä Aktion T4 -murhaohjelmassa lipsuttiin kuolinsyiden keksimisessä outoon huolimattomuuteen kaiken muun tarkasta salailusta huolimatta.

    Niinpä eräille omaisille ilmoitettiin kuolinsyyksi umpilisäkkeen poistoleikkauksen komplikaatiot - vaikka potilaan umpilisäke oli poistettu vuosia sitten.
    Toiselle perheelle lähetettiin heidän omaisensa tuhkauurna - kahteen eri kertaan.

    Vuonna 1940 Saksassa oli kaikesta huolimatta jäljellä vielä sen verran kansalaismielipidettä, että tämänkaltaisten tapausten ikävä julkisuus sai hallituksen varpailleen.

    Sitten sota sai lisää vauhtia. The rest is silence, sanoi Hamlet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu.

      Hyvä, että Saksassa oltiin vähän löperöitä.

      Poista