Eikä vaalikeskustelussa enää käyty samanlaista uskontoon liittyvää väittelyä. Ehdokkaat eivät enää kilpailleet siitä kumpi rakastaa enemmän Jeesusta. Trumpin kohdalla häntä kannattavat evankeliset keskittyivät selittämään miksi niin jumalatonta elämää elänyt miljonääri olikin Jumalan tahto Amerikalle. Kaikki muut republikaanien ehdokkaat olivat valmiita puhumaan henkilökohtaisesta uskostaan ja hyväilivät Raamattua, mutta Trump vältteli aihetta. Voittopuheensa lopussa hän ei edes sanonut pakollista ja perinteistä God bless America! kliseetä. Modernilla Yhdysvalloilla on ensimmäinen avoimesti uskonnoton presidentti.
[Näin oli lausuttu Paholaisen asiaa ajamattomassa Paholaisen asianajaja -blogissa 9.11.2016 julkaistussa merkinnässä Se on vihdoinkin ohi eli ajatuksia Trumpista.]
Uskovaiset ovatkin ärsyttäviä. Hyvä että Amerikalla on nyt realistinen presidentti eikä hihhuli.
VastaaPoistaUsein uskonnottomatkin ovat ärsyttäviä. Minusta. Tosin uskonnottomien taso on jonkin verran parantunut 25 vuoden takaisesta.
PoistaEnglanninkielisen Wikipedian mukaan Trump oli ainakin 2011 presbyteerinen protestantti, ja koska kirkosta eroamisesta ei mainittu mitään, lienee sitä vieläkin.
VastaaPoistaMahtoiko Leinivaara tehdä tarpeetttoman pitkälle meneviä johtopäätöksiä? Paholaisen asia hän tuskin tässä(kään) ajoi, koska ei sellaiseen entiteetiin usko.
Mitä minä olen lukenut, niin ko. kirkko on kristilliseksi kirkoksi suhteellisen rationaalinen. Kirkko juontaa juurensa ilmeisesti Skotlannin presbyteeriseen kirkkoon, joka myös on ollut historiallisesti suhteellisen rationaalinen.
PoistaJumalauskon vastainen apologeetta ja neurotieteilijä Sam Harris on myöskin sitä mieltä, että Trump on tosiasiassa uskonnoton. Oi, katso:
Sam Harris: Donald Trump would be our first atheist president
(...Ja vaikka itsellänikin on vain kunnon kipinä jäljellä kristillisestä uskosta, katsoisin itsekin voivani ainakin periaatteessa kuulua johonkin sopivanlaiseen kristilliseen kirkkokuntaan.)
Hyvä juttu. USA:ssa muistaakseni ei ole valtionkirkkoa, mistä syystä olenkin usein ihmetellyt miksi aikaisemmat presidentit ovat korostaneet uskonnollisuutta niin paljon kuin ovat.
VastaaPoistaVoihan Trump kuulua johonkin kirkkokuntaan, hän ei vain korosta sitä joka käänteessä. Mikä on mielestäni aivan asiallista maassa, jossa on kymmeniä aktiivisia kirkkokuntia ja lahkoja, jo kristillistenkin piirissä.
Kuten kommentoijakollegasi tuossa ylempänä jo sanoikin, niin Trump kuulunee paikalliseen presbyteeriseen kirkkoon.
PoistaKristillisyyden korostaminen yhdysvaltalaisessa politiikassa käsittääkseni liittyy siihen, että Yhdysvalloissa ei kristinusko ole koskaan ollut valtiollisen sorron väline, joten sitä ei ole ollut isommin syytä katsoa nenänvarttaan pitkin. Ja siihen, että Yhdysvallat koostuu pitkälle uskonnollisten vainojen takia maahan muuttaneiden uskovaisten jälkeläisistä. Nk. perustajaisät olivat kuitenkin keskimäärin maallisempaa väkeä, ja melko lailla tämän ansiosta Yhdysvalloissa on voimassa tämä uskonnollisten yhdyskuntien ja valtion ero.