maanantai 30. marraskuuta 2020

S Kalsarikännit maakuvan luojana

Minusta tuli kaksi vuotta sitten puolivahingossa yksi Suomen epävirallisista maakuvalähettiläistä.

Helmikuussa 2018 ilmestyi kirjani Kalsarikänni – Suomalainen opas parempaan elämään (S&S). Paria kuukautta myöhemmin se julkaistiin Yhdysvalloissa nimellä Päntsdrunk. Tähän mennessä se on käännetty 13 eri kielelle.

Kirjaprojektini käynnistyi alun perin vitsinä. 2010-luvun jälkipuoliskolla kirjamarkkinat olivat sakeina kirjoista, jotka kertoivat pohjoismaisen elämäntavan erikoispiirteistä. Buumin kärjessä oli Meik Wiking, jonka tanskalaista mukavuusfilosofiaa avaava kirja Hygge ilmestyi 2017.

Koska nämä hygge-, lagom-, lykke- ja muut opukset olivat niin sanottuja lifestylekirjoja, ne olivat kaukana todellisesta elämästä. Kustannustoimittajani kanssa kehittelimme ajatuksen tyylilajin parodioimisesta. Mutta kun kirjan teemaksi nousi (itsestäänselvästi) kalsarikänni, tajusimme että sehän on Suomen filosofinen vastaisku – ei pelkkä satiiri yltiöherttaisista verrokeistaan.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 3.4.2020 julkaistussa Miska Rantasen kirjoittamassa uutisartikkelissa Ulkomaalaiset janoavat nyt lisätietoa suomalaisista kalsarikänneistä, eivätkä kaikki ole tajunneet, että kyse on osittain vitsistä.]

[PS. Kalsarikännit päätyi suomalaisen kirjallisuuden kaanoniin jo melko kauan aikaa sitten. Minun muistini mukaan jossain Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirja -kirjasarjan osassa päähenkilön kaveri halusi välttämättä pitää kalsarikännit kaverinsa kotona aamusella. On hienoa, että kalsarikänneistä on sittemmin kirjoitettu kokonainen kirjakin.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti