Kirjoittaja tarkastelee räikeimpiä vääriä käsityksiä, kuten ajatusta väkivaltarikollisuuden selittämistä mielisairaudella ja vaatimusta sen parantamisesta terapialla lääkityksen sijasta. Myös kriminaalipolitiikassa vallitseva suuntaus, jossa yhteiskunta jättää hoitamatta koston, joka on sille kansalaisilta delegoitu, saa analyysinsä: mikäli luottamus siihen menetetään, että tällainen biologisesti mielekäs perusasia ei jää yhteiskunnalta hoitamatta, ihmisen psyyke palaa ”tehdasasetuksiin” ja palaamme ”kunniakulttuurin” ja siihen kuuluvan verikoston aikaan, mikä on pitkä askel taaksepäin.
Tämä on vain yksi esimerkki siitä, mitä saattaa tapahtua, mikäli yhteiskunnan käytännöt lähtevät utopistiselta pohjalta eikä ihmisen biologiaa oteta huomioon.
Ihminen on kehittynyt tietyn lajin itsekkyyteen perustuvan biologisen mielekkyyden pohjalta, mikä ei välttämättä satu yksiin radikaalin utopismin vaatimusten kanssa.
Evoluutioon perustuvat ominaisuudet eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi palattava jonkinlaiseen luonnollista valintaa matkivaan yhteiskuntaan saati nostettava ihanteeksi itsekkyys ja keskinäinen taistelu.
Evoluutiossa on sijansa, paitsi geenien itsekkyydellä, myös yksilöiden altruismilla. Joka tapauksessa ihmisen perusominaisuudet ovat kehittyneet vuosituhansien aikana ja olisi naiivia yrittää toimia ikään kuin niitä ei olisikaan. Esimerkiksi miehet ja naiset ovat luonnostaan erilaisia ja heillä on sukupuolelleen tyypillisiä taipumuksia. Toki niitä voi muokata ja jalostaa, mutta niiden muuttamista tuskin kannattaa vakavasti yrittää.
[Timo Vihavainen 19.3.2017 blogissaan julkaisemassaan merkinnässä Hulluuden luonnollisuus, jossa käsittelee Marko Hamilon muutama vuosi aikaisemmin julkaistua psykokulttuuria kriittisesti käsittelevää kirjaa Luonnollisesti hullu]
[Eikä siinä vielä kaikki. Itse olin arvostellut kirjan jo aikaisemmin, nimittäin Avomielin-lehden numerossa 2015-2016.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti