maanantai 16. joulukuuta 2024

S Yhdysvaltain terveydenhoitojärjestelmä on suhteessa maailman huonoin

Yhdysvallat on ainoa länsimaa, jossa ei ole koko maan kansalaiset kattavaa terveydenhuoltojärjestelmää. Vuoden 2023 tilastojen mukaan Yhdysvalloissa yli 65 prosentilla oli yksityinen terveysvakuutus. Reilu 36 prosenttia kuuluu vähävaraisille suunnatun julkisen terveysvakuutuksen piiriin ja kahdeksalla prosentilla ei ole vakuutusta ollenkaan. Julkinen terveysvakuutus ei ole läheskään yhtä kattava kuin yksityiset vakuutukset.

Tilanne heijastuu synkiksi luvuiksi. Yhdysvalloissa on hyvätuloisista maista alhaisin elinajanodote syntymähetkellä, korkeimmat kuolleisuusluvut vältettävissä olevista tai hoidettavista sairauksista, korkein äitiys- ja lapsikuolleisuus sekä yksi korkeimmista itsemurhaluvuista, viime vuosien tilastot kertovat.

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 11.12.2024 julkaistussa Nelli Lapintien kirjoittamassa artikkelissa Vakuutusyhtiön pomon julma surma nosti tapetille amerikkalaisten todellisuuden, jota suomalaisen on vaikea ymmärtää.]

[Kun tuleva Jeesuksen vuoden 2025 tammikuun 20. päivänä virkaansa astuva uusvanha presidentti Donald Trump kerran vihaa Obamacarea, niin millä lihaksilla tai keinoin hän muka aikoo parantaa maansa terveydenhoitojärjestelmää, voi kysyä.]

[Suomessa terveydenhoitojärjestelmä on yhä enemmän myös perseestä, mutta se se hoitaa silti kansalaisten terveyttä toistaiseksi paremmin kuin Yhdysvaltain järjestelmä "omiensa".]

[Yhdysvallat on maa, jossa varsin mahdollisesti enemmistö äänestäjistä pitää äänestäjien vähemmistöä ali-ihmisinä. Toinen mahdollisuus on se, että Yhdysvalloissa raha ratkaisee myös vaalikampajarahoituksissa, ja yleistä kansallista sairausvakuutusta ajavilla tahoilla ei ole riittävän paljon rahaa kampanjoida asiansa ja tukemiensa ehdokkaiden puolesta.]

[Kommunistisen puolueen yksinvaltaisesti hallitsemassa Kuubassa normisairaaloissa ei ole edes lääkkeitä hirveästi saatavilla, ja siitä huolimatta Kuubassa terveydenhoidon suhteen asiat saattavat olla paremmin kuin sen noin miljoona kertaa rikkaammassa naapurimaassa Yhdysvalloissa.]

5 kommenttia:

  1. Suomessa kirjoitettuun USA-uutisointiin ei kannata suhtatutua kuin Jumalten Sanaan:
    se noudattaa edelleen vanhaa hyvää leninilaistä metodia, että USAsta saa kertoa pelkkää pahaa ja ellei tarpeeksi pahaa löydy, keksitään sitä.
    MIssään nimessä ei saa kertoa asioista, jotka USAssa ovat selkeästi paremmin kuin Suomessa.

    VastaaPoista
  2. USA:ssa on maailman huippuluokan tietoa ja taitoa alalta, mutta se on useimmiten vain varakkaiden saavutettavissa. Keskiluokkakin on alkanut miettiä onko kallis ja puutteellinen yksityinen sairausvakuutus järkevä isoine omavastuuneineen.
    Miten "vapaa" kilpailu on johtanut tähän?
    Joka portaalla mennään tulos edellä. Varmaan on kartellien tapaistakin, vai miten selitetään esim.ambulanssikuljetuksien jopa tuhansien hinnat.
    Sitten vielä lakiasiain yritysten "kartelli" pitää puolensa, että joka portaalla pitää olla kallis vakuutus siltä varalta että oikeus määrää miljoonakorvaukset ties mistä.
    Lopuksi nämä kieroilee vielä lääkkeiden patenteille jatkoaikoja. Lääkkeet ovatkin sitten siellä usein tupla hintaisia naapurimaihin verrattuna.

    VastaaPoista
  3. Yhdysvalloissa terveydenhuolto tuottaa terveyttä vain niille, joilla tai joiden työnantajalla on varaa maksaa. Yksityiset vakuutusyhtiöt hoitavat sairausvakuuttamisen. Ja kun ihminen on kerran vakuutettu, niin tehdään helposti ihmiselle kaikki ne tutkimukset, jotka vakuutus sallii. Tämä osaltaan lisää terveydenhuollon hintaa. Toisaalta vakuutusyhtiöt lukevat vähintään pilkuntarkasti vakuutusehtoja, jotta mahdollisimman vähän tarvitsee maksaa hoidoista. Ja kun kyseessä on lakihenkilöiden luvattu maa, niin Yhdysvalloissa voi korvausten toivossa nostaa oikeusjutun mistä tahansa typerästä syystä. Ja tästä syystä sairaaloissa suhteellisen paljon kävelemiseen kykeviä ihmisiä työnnellään pitkin käytäviä pyörätuolissa, ettei tule korvausvaatimuksia, jos kaatuu.

    Eräs kanadalainen naispuolinen näyttelijä oli kerran vuosia sitten ollut mukana yhdysvaltalaisessa tuotannossa, ja sen yhteydessä iso kissapeto oli repiä häneltä käden irti. Tuotantoyhtiö oli kauhuissaan tästä aiheutuvista hirveistä kustannuksista, mutta kun kyseessä oli kuitenkin kanadalainen ihminen, joka oli uhrina, korvaukset muodostuivat pienemmiksi. Siis tämän lähes käden menettäneen näyttelijän tahdosta.

    VastaaPoista
  4. Varmaan Yhdysvalloissa on asioita, jotka ovat paremmin kuin Suomessa. Mutta ainakaan käytännön elämän turvallisuus ei useimmilla maan kansalaisilla ole paremmin.

    VastaaPoista
  5. Kuubassa tavallisissa sairaaloissa lienee pulaa vähän kaikesta muusta kuin koulutetusta henkilökunnasta.

    Toisaalta maassa pätee sama kuin Yhdysvalloissa, eli maksamalla riihikuivaa rahaa pääsee hoitoon maksullisiin sairaaloihin.

    VastaaPoista