Entä naaraan mieltymykset? Ensinnäkin Hoffman toteaa, että mitä suurempia investointeja paritteluun liittyy, sitä tiukemmat ovat valintakriteerit. Jos jokainen parittelu tuo riskin merkittävistä kustannuksista (esim. yhdeksän kuukauden raskaus), luonnonvalinta suosii valikoivuutta. Hoffman päättelee, että naaras, joka paritteli vain sitoutuneen ja vauraan koiraan kanssa, pystyi tuottamaan enemmän ja menestyneempiä geeniperillisiä kuin naaras, jonka kriteerit olivat näissä suhteissa löyhempiä.
Näkemyksen mukaan luonnonvalinta kykeni tällä tavoin ohjaamaan naaraiden mieltymyksiä kohti resurssi- ja statuskoiraita. Hypoteesi on saanut empiiristä vahvistusta käytännössä kaikista kulttuureista, joissa asiaa on tutkittu. Lisäksi mieltymys voimistuu niissä naaraissa, joilla itselläänkin on resursseja. Hoffmanin mukaan tämä tarkoittaa, että mieltymys ei ole sivutuote sukupuolten taloudellisesta epätasa-arvosta. (Toki naaraidenkin valikoivuudessa kyse on usein toinen toisensa poissulkevista vaihtoehdoista. Naaras saattaa esimerkiksi joutua päättämään, valitako varakas liehakoija vai varaton koti-isätyyppi.)
[Näin oli lausuttu tiedetoimittaja ja tietokirjailija Osmo Tammisalon Ihmisluontoa etsimässä -blogissaan 30.6.2021 julkaisemassaan merkinnässä Miksi evoluutio piilotti totuuden?.]
Siinä linkatussa merkinnässä on hiukan jäljempänä kommentointia siitä, miten evoluutio ei valinnut liki- eikä pitkänäköä. Oma henkilökohtainen kokemukseni on se, että ihmisen silmät mukautuvat sille etäisyyydelle, mitä eniten käyttää. Itse opin lukemaan nelivuotiaana, romaaneja luin viisivuotiaasta lähtien. Olin likinäköinen jo kuusivuotiaana, milloin huomasin tämän siitä, etten nähnyt kunnolla taululle. seitsenvuotiaana sain sitten vihdoin silmälasit (hyvästi, jalkapallo!).
VastaaPoistaKun aloin elää tietokoneiden kanssa (n. 14 tuntia päivässä, keskimäärin) näköni 'huonontui' aina siihen saakka, kunnes ymmärsin että kaikki johtui vain silmieni sopeutumisesta ympäristöönsä. Kun katson vanhoja silmälasimääräyksiäni ne kertovat parantumisesta:
2010 -4.50, -3.50
2015 -3.00, -2.25
2018 -2.50, -2.00
2021 -1.50, -1.00
Miten pääsin tähän? Aina kun optikko mittaa silmäni, vaadin että hän pudottaa n. 1 diopterin verran pois, että niillä laseilla näen vain n. käsivarren mitan päähän tarkasti. Niitä käytän sitten sisätiloissa. Edelliset lasit sitten sopivat ulkokäyttöön, koska niillä näen lukea liikennemerkkejä kaukaakin.
Täsmennyksiä:
PoistaKolmessa-neljässä ensimmäisistä silmälaseistani oli lasilinssit. Niitä piti varoa, ellei halunnut lasinsirpaleita silmiinsä.
2010 on ensimmäinen kerta, mistä minulla on silmälasimääräys tallessa. Aikaisemmin optikot eivät automaattisesti antaneet tarkkoja tietoja asiakkaalle.
Ookei. Itse kävin juuri silmälääkärillä. Tilasin samalla uudet silmälasit.
PoistaNäitkö tuon listauksen? Se on suoraan otettu niistä lapuista minkä optikolta olen saanut.
PoistaKai mä näin.
PoistaOnhan se mielenkiintoinen suunta.
Poista