sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Miten rikollisten elämä oli Neuvostoliitossa suojattua {S}

Neuvostoliitossa tunnettiin käsite "sosiaalisesti läheiset". Sillä tarkoitettiin suhdetta valtaeliitin ja väkivaltaisten kriminaalien välillä. nämä väkivaltarikolliset olivat olennainen osa koneistoa. Heidän väkivalta kohdistui tavallisiin ihmisiin. He pitivät kansalaisia pelossa ja nuhteessa siinä missä miliisi ja koneisto hoiti toisen puolen. Molempi hyvä. Puolue-eliitti eli tietysti omaa suojattua elämäänsä, missä ei tarvinnut pelätä kriminaaleja. Tietty kiinni jäädessään kriminaali sai normi 10 vuotta, mutta heillä oli laitoksissakin oma statuksensa. Hehän eivät olleet valtion vihollisia. Toisin oli tuolloisilla vihapuheen levittäjillä; yhdestä pilapuheesta tai vallanpitäjien arvostelusta sai vähintään 10 vuotta. Ja he kärsivät rangaistuksensa kovimman kautta. He olivat yhteiskunnan vihollisia. Pahimpia rikollisia mitä ajatella saattaa.

Onneksi elämme demokraattisessa, länsimaisessa arvoyhteisössä, jossa kansalaisten oikeudet on perustuslaissa turvattu. Voinemme nukkua yömme huoleti!

[anonyymi nimimerkki Yrjöperskeles-blogissa 26.12.2016 julkaistun merkinnän Kuinka kertoa lapsille viranomaisista? lukijakommenteissa]

[Kommentoijan mainitsema Neuvostoliitto oli vuosina 1922-1991 voimassa ollut maa, joka väitti olevansa proletariaatin eli köyhälistön diktatuuri, vaikka oikeasti se oli totalitaristinen yksipuoluediktatuuri ja lässytyspaska. Neuvostoliittoa edelsi Neuvosto-Venäjä ja sitä edelsi vuodesta 1917 taaksepäin keisarillinen Venäjä.]

2 kommenttia:

  1. Voin olla väärässäkin, mutta eikös se proletariaatti tarkoittanut marxilaisessa terminologiassa työväenluokkaa, ja siinäkin nimenomaan teollisuuden duunareita?

    Se köyhälistö oli tietääkseni sitä nimenomaisesti ihan ryysyjä myöten: "Lumpenproletariat", joka kuului niihin vallankumouksessa tuhottaviin yhteiskuntaluokkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Proletariaatilla tarkoitettiin niitä, jotka eivät omistaneet paljoa muuta muuta kuin työvoimansa. Teollisuustyöväestö oli aluksi melko köyhää. Mutta olet oikeassa, Marx halveksi työläistön alaluokkaa ryysyproletariaattia, koska näistä ei ollut tekemään vallankumousta.

      Poista