Kalervo Vihtori (K. V.) Laurikainen (1916-1997) oli fysiikan professori, joka loi perustan suomalaiselle teoreettisen fysiikan tutkimukselle ja yliopistokoulutukselle. Elämänsä lopulla hän tuli tunnetuksi elämänkatsomuksellisena keskustelijana.Aikoinaan Helsingin sanomat -lehdessä julkaistiin K. V. Laurikaisesta syntymäpäiväesittelyteksti. Se oli siinä määrin kiinnostava, että rupesin lueskelemaan miehen elämänkatsomuksellisempia kirjoja, joita sitten luinkin useita. Yritin lukea myös miehen kirjoittaman modernin fysiikan oppikirjan, mutta siinä oli liian vaikeaa matematiikkaa minulle. Moderni fysiikka merkitsee vuodesta 1905 alkaen syntynyttä fysiikkaa, jolle antavat leimansa yleinen suhteellisuusteoria (ja sitä ennen erityinen suhteellisuusteoria) ja kvanttimekaniikka.
Laurikainen käsitteli elämänkatsomuksellisemmissa kirjoissaan kvanttimekaniikan merkitystä todellisuuskäsitykselle. Jotkut ovat häntä nimittäneet tämän vuoksi kvanttimystikoksikin. Ja itse luin ennen vanhaan varsin kylläkseni kvanttimekaniikan kööpenhaminalaisesta tulkinnasta.
Kvanttimekaniikassa on kyse siitä, että atomitasolla alkeishiukkasilla on kahtalainen luonne. Toisinaan ne käyttäytyvät tutkijan silmiin kuin ne olisivat hiukkasia ja toisinaan ne käyttäytyvät kuin olisivat aaltoja. Kvanttimekaniikan tärkein sanoma meidän ajallemme, jos fysiikan teorialla nyt ylipäätään voi mitään sanomaa olla, on se että fysiikan syyn ja seurauksen laki eli kausaliteetti on tilastollinen. (Aineellinen maailma atomitasoa karkeammilla tasoilla silti kuitenkin toimii riittävän suurella mittaustarkkuudella vanhan kunnon Newtonin mekaniikan osoittamalla tavalla, kunhan ei mennä todella huimiin nopeuksiin, jolloin tarvitaan yleistä suhteellisuusteoriaa avuksi.)
Areiopagi-sivustolla julkaistui Lauri Snellmanin vieraskynäartikkeli, jossa tämä käsittelee K. V. Laurikaista siltä kannalta, että oliko mies uskonnon ja tieteen välisen keskustelun edelläkävijä. Oi, katso:
Oliko K. V. Laurikainen uskonnon ja tieteen keskustelun edelläkävijä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti