sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Kristilliset arvot on analoginen asia poliittiselle korrektiudelle {S}

60-luvun jälkeinen kehitys on osoittanut, että modernisaation arvoista on tullut uusi mittapuu, jota joidenkin teosten on katsottu loukkaavan tai edustavan väärällä tavalla. Mäkelä havainnollistaa tapahtunutta muuttamalla muutettavat: menneiden vuosikymmenten kiistakirjoittelu muuttuu nykyihmiselle ymmärrettävämmäksi, kun termin ”kristilliset arvot” vaihtaa ”poliittiseen korrektiuteen”. Poliittisen korrektiuden perusta on sekulaarissa moraalifilosofiassa, mutta suhtautuminen siihen on uskonnollista:
Poliittiseen korrektiuteen sitoutuneet, itseään suvaitsevina pitävät kiihtyvät ja sulkevat joukostaan huomattavasti nopeammin kuin uskovaiset ennen. Näin ollen poliittisesta korrektiudesta on tullut eräänlainen entisen uskonnollisten piirien kaltainen ”syntisen tuomitsemisapparaatti”. (…) Lisättäköön, että modernisaatio- uskovainen on vain vieläkin tiukemmin arvoissaan kiinni kuin entinen uskovainen, koska hän pitää arvojaan rationaalisina, eikä edes koskaan epäile niitä niin kuin syntinen joskus Jumalaansa.
Poliittisen korrektiuden nousu uskonnon asemaan on vaikuttanut jopa kirjallisuuden kieleen. Kun vielä Salaman aikaan kansankielistä tuoreutta pidettiin kirjallisessa ilmaisussa hyveenä, nykyään ”neekerin”, ”mustalaisen” ja ”muhamettilaisen” kaltaiset ilmaukset pyritään karsimaan korrektisuussyistä. Angloamerikkalaisesta yliopistomaailmasta tuontitavarana tullut poliittisesti korrekti jargon toiseuksineen ja rodullistamisineen taas muistuttaa sitä jähmeän virallista munkkilatinaa, jota vastaan kirjallisuuden modernit virtaukset aikanaan nousivat.

[kauhistuttava kirjailija Timo Hännikäinen Sarastus-verkkolehdessä 1.2.2017 julkaistussa kirjoituksessaan Taide ja muuttuvat tabut]

2 kommenttia:

  1. Sain itsekkin tämän kokea tämän poliittisen korrektiuden, kun jatkolinkitin Facebook-jutun, lukematta sen paremmin lähdettä, josta en edes tiennyt, että on samaa lähdettä kuin MV-lehden taustayhteisö. Myöhemmin opin, kun minulta kysyttiin miksi linkitin jutun kyseisen MV-lehden rinnakkaisjulkaisun lähteestä, että niin ei saa tehdä, koska juttu käsittelee asiaa rasistisesti. En itse kyllä tajunnut missä jutussa oli rasismia ja vastasin, etten tuota kyllä huomannut ja linkitin jutun sen kauhistuttavan sisällön, itse aiheen takia. No, kyseinen kysyjä sitten ilmoitti poistavansa minut Facebook-kavereista, koska olin MV-lehden taustayhteisön julkaiseman jutun linkittänyt ja koska tämän hän sanoi tekevänsä, jos joku linkittää kyseisen yhteisön juttuja. No, mitä minä opin tästä ? Poliittinen korrektius on kovempaa ja anteeksiantamattomampaa ja tekopyhempää kuin itse monen uskovaisen toiminta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Uskonnoton uskonnollisuus osaa olla kovaa.

      Poista