Neljäsosa meristä tunnistetuista jätteistä on savukkeita ja tupakan filttereitä. Tupakan suodattimet eli filtterit ovat muovia, selluloosa-asetaattia. Se ei maadu vaan hajoaa vedessä pieniksi hiukkasiksi planktonin joukkoon. Keskimäärin yhden tupakantumpin hajoaminen vie makeassa vedessä puolitoista vuotta ja merivedessä kolme vuotta.
Filttereihin on tiivistyneenä samoja myrkkyjä kuin savukkeissa: nikotiinia, tervaa, raskasmetalleja, hyönteismyrkkyjä jne. Koeasetelmassa, jossa litraan vettä sekoitettiin yksi poltetun tupakan tumppi, kuoli neljässä vuorokaudessa puolet kaloista. Myös polttamattomat filtterit tappoivat kaloja, kun niitä sekoitettiin 5-13 kappaletta litraan vettä.
Metsää kaadetaan sekä viljelmien tieltä että tupakan kuivattamiseen ja aromatisointiin tarvittavan polttopuun vuoksi. Tupakka aiheuttaakin 5–25 % kehitysmaiden metsäkadosta. Maailman terveysjärjestön mukaan 300 savuketta varten täytyy kaataa yksi puu. Metsäkato puolestaan voimistaa ilmastonmuutosta, köyhdyttää maaperää, edistää aavikoitumista ja tuhoaa eläinten asuinalueita. Tupakkateollisuudessa on käytetty myös paljon koe-eläimiä, jopa tupakoivia beagleja.
[Näin oli lausuttu 29.5.2016 'Jarin blogi - biologiaa ja maantiedettä' -blogin merkinnässä Tiistaina on kansainvälinen tupakaton päivä: Tupakka aiheuttaa jopa neljäsosan kehitysmaiden metsäkadosta!.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti