maanantai 4. heinäkuuta 2016

Poliitikot eivät ole oikeasti aatelissäätyä {S}

Kansalaiset ovat kovasti vaatimassa kansanäänestyksiä EU:sta ja eurosta. Eurostoeroa vaativa Fixit-aloite on saanut runsaassa viikossa yli puolet tarvittavista nimistä alleen ja Väyrysen euroaloite on jo toimitettu eduskunnalle. Tämä on saanut hallituksen varpailleen ja piiloutumaan "kansanäänestystä ei ole hallitusohjelmassa"-mantransa taakse, koska eivät halua tietää, mitä kansa todellisuudessa ajattelee.

Meikällä on pieni uutispaukku jaettavaksi Juha Sipilälle, Timo Soinille ja Petteri Orvolle: Tietenkään kansalaisaloitteiden aiheita ei ole koskaan hallitusohjelmassa. Jos ne olisivat hallitusohjelmassa, silloinhan niistä ei olisi mitään tarvetta kerätä kansalaisaloitetta. Duh.

Se, että ne eivät ole hallitusohjelmassa, ei tietenkään tarkoita, etteikö niihin pitäisi suhtautua vakavasti. Mikäli kansalaisaloitteella ei voisi vaikuttaa asioihin, jotka eivät ole hallitusohjelmassa, silloin koko kansalaisaloitemenettely menettäisi kaiken merkityksensä. Kansalaisaloitteen nimenomaisena tarkoituksena on tuoda käsiteltäväksi sellaisia asioita, joita poliitikot ovat haluttomia tai kyvyttömiä ottamaan itse esille.

On demokratian halventamista, että hallitus jo kansalaisaloitteen keräysvaiheessa tyrmää aloitteen yksiselitteisesti toteamalla, että kansanäänestystä ei tule. Miettikääpä, jos vaikka edellinen hallitus olisi Tahdon2013-aloitteen keräyksen ensimmäisenä viikkona todennut, että homohäitähän ei tässä maassa tanssita. Olisi saattanut palaa käpy pariltakin kansalaiselta. Tässä on kyse samasta asiasta.

Poliitikkojen on opittava, että demokratiassa kansan tahdolla on merkitystä. Poliitikot eivät ole johtajia tai aatelisia, vaan kansansa kuuliaisia ja nöyriä palvelijoita. Heidän tehtävänsä on olla renkiä, ei herroja. Jotta demokratia toteutuu, hallitukset eivät voi piilotella vastuutaan kätkeytymällä hallitusohjelman taakse tai sysäämällä vastuuta päätöksistä aina vaan seuraaville hallituksille. Kun kansalaiset keräävät aloitteen, sitä ei voi vain muodollisesti käsitellä ja sitten nakata roskakoriin, vaan sille on annettava todellinen arvo.

Suomen pitää siirtyä sveitsiläistyyppiseen suoraan demokratiaan, jossa kansalaiset saavat itse päättää, milloin ja mistä asioista he järjestävät kansalaisia ja jossa noiden kansanäänestyksien tulokset sitovat poliitikkoja ehdottomasti.

PS. Kannattaa allekirjoittaa kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen EU-jäsenyydestä:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2058

[Jiri Keronen 2.7.2016 Facebookissa]

2 kommenttia:

  1. Anonyymi6/7/16 01:15

    Nythän vaaditaan briteiltä vapaan liikkuvuuden hyväksymistä EU-ALUEELLA ja Britanniassa, jolloin jää voimaan suurin syy brexitiin eli mikään ei siis tule muuttumaan, jos Britannia haluaa pysyä sisämarkkinoilla. Ainoastaan Britannian ei tarvitse maksaa EU jäsenmaksuja, joista osa palautui heille maataloustukina ja elinkeinoelämän tukena joten sopeutuminen muille on helpompaa, koska loppu EU jäsenmaksusta jää sopeutettavaksi budjettivajeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kysymys kuuluu: onko EU:lla oikeus kiristää tällaisilla asioilla?

      Poista