Iran on islamilainen tasavalta. Maan hallintojärjestelmä perustuu islamilaiseen lakiin ja uskonnollisiin periaatteisiin.
Mauriellon mukaan lännessä Iran ymmärretään usein virheellisesti diktatuurina tai uskonnollisena yhteiskuntana, vaikka uskonnollisuus näkyy maassa enemmänkin osana kulttuurista ja kansallista identiteettiä. Uskonto ei ole keskeisessä roolissa poliittisessa päätöksenteossa.
Iran ei ole myöskään demokratia. Presidentin ja parlamentin lisäksi valtaa käyttää uskonnollinen auktoriteetti, joka sanelee esimerkiksi sen, kuka saa osallistua vaaleihin.
[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 13.2.2025 julkaistussa uutisartikkelissa Uudet tuulet puhaltavat nyt Iranissa – asiantuntija kertoo, mistä on kyse.]
[Mielestäni uskonto on keskeisessä roolissa poliittisessa päätöksenteossa, jos maan koko lainsäädäntö perustuu islamilaiseen lakiin ja jos uskonnollinen neuvosto päättää, ketkä saavat asettua ehdolle vaaleissa.]
[Viime tietojen mukaan toisaalta on kuitenkin niin, että vaikka Iranin islamilainen tasavalta on poliittiselta järjestykseltään sekä lainsäädännöltään islamilainen, niin nykyään enää enemmistö sen väestöstä ei enää katso olevansa muslimeita. Islamilaisen vallankumouksen tapahtuessa vuonna 1979 likimain kaikki maan kansalaiset olivat kokeneet olevansa sellaisia. Niin se kehitys kehittyy.]
[Shiialainen islam on toki ollut ainakin aikaisemmin osa farsia äidinkielenään puhuvien iranilaisten kulttuurista ja kansallista identiteettiä. Sillä on voitu erottua arabimuslimeista, jotka ovat lähinnä sunnalaisia, ja arabithan olivat aikoinaan valloittaneet Persian. Farsin kieli kuuluu eri kielikuntaankin. Hirveää nationalismia.]
Olisihan tuo mahtavaa saada Iraniin vastaislamilainen vallankumous, jonka seurauksena valtauskonnoksi nousisi zarathustralaisuus.
VastaaPoistaSe kun tuo islamin maallistuminen ei ole luotettava prosessi, kuten Turkista on nähty;
kemalismi olikin siellä vain sadan vuoden mittainen häiriö islamistisessa perinteessä.
Joo. Tulevaisuus on aina epävarma. Iranin epäislamilaistuminen on kuitenkin silti syntynyt suoraan kansasta, vaikka islamia on taottu heidän päihinsä vuosikymmenien ajan.
PoistaZarathustralaisia on kamalan pieni osa enää Iranin väestöstä. Mutta voihan siitä tulla tärkeä osa iranilaista identiteettiä ja myöskin nationalismia myöhemmin.