Huomenna tiistaina 8. marraskuuta Herran vuonna 2016 pidetään Yhdysvaltain 58. presidentinvaalit. Niiden pääehdokkaina pidetään maan kahden poliittisen päätoimijan Republikaanisen puolueen Donald Trumpia ja Demokraattisen puolueen Hillary Clintonia. Heidän lisäkseen vaaleissa on mukana myös neljä muuta ehdokasta.
Trump on miljardööri. Hänen omaisuutensa perustuu ennen kaikkea hänen saamaansa perintöön. Lisäksi hänet tunnetaan suorastaan autistisen suorapuheisena ihmisenä, mikä piirre saa aikaan joidenkin ihmisten häpeällisinä pitämiä ulostuloja. Tai sellaisia hän on harrastanut ainakin puolueensa esivaalien ja varsinaisen vaalikampanjan aikana. Trump on myöskin tullut politiikkaan suoraan pystymetsästä.
Clinton taas on hirvittävän pätevä ja poliittisesti kouliintunut. Hän toimi jonkin aikaa myös presidentti Barack Obaman ulkoministerinä. Mutta hänellä on hämäriä yhteyksiä kapitalisteihin.
Clinton tunnetaan myös siitä, että hän on aikaisemman presidentti Bill Clintonin (virassa 1993-2001) pitkäaikainen vaimo.
Trump kannattaa yhdysvaltalaisten työpaikkojen puolustamista ja sitä myöten protektionismia. Clinton taas on enemmän kallellaan vapaakauppaan päin.
Yhdysvalloissa on voimassa kaksipuoluejärjestelmä, joka johtuu enemmistövaalijärjestelmästä, jossa ehdokkaat valitaan yhden henkilön vaalipiireistä periaatteella 'eniten vaalipiirissä ääniä saanut valituksi'. Paikallisella tasolla on enemmän puolueita, mutta liittovaltion tasolla maassa käytännössä vain kahdella pääpuolueella on jakoa.
Yhdysvaltain Republikaaninen puolue ja Demokraattinen puolue muistuttavat toisiaan melko paljon. Kummallakaan ei ole selkeää omaa ideologiaa, mutta molemmat ovat melko oikeistolaisia. Mutta joitakin erojakin on. Republikaanisessa puolueessa monet ovat abortinvastaisia, kannattavat laajoja aseoikeuksia ja vastustavat yleistä sairausvakuutusta ja sosiaaliturvaa. Tällaisia asenteita kutsutaan maassa "konservatismiksi". Demokraattisessa puolueessa ollaan em. asioista usein toista mieltä. Yhdysvalloissa on 1930-luvun ajoilta alkaen edistyksellisistä ihmisistä käytetty nimitystä "liberaali", mikä johtuu sosiaalisesti edistyksellisen presidentti Franklin Delano Rooseveltin halukkaasta leimautumisesta liberaaliksi, ja Demokraattinen puolue koostuu pitkälle tällaisista ihmisistä. Yhdysvallat on kuitenkin niin pitkälle oikeistolainen maa, että puolue on melkein yksi yhteen kuin Suomen Kokoomus-puolue, ja se on silti pääpuolueista se vasemmistolaisempi.
Minusta itsestäni henkilökohtaisesti on väärin liberalismia kohtaan samaistaa se edistyksellisyyteen. Liberalismissa kun kyse on vapaudesta.
Entinen ilkeän ja pahanlaatuisen Hommaforum-keskustelupalstan tekijämies ja nykyinen Perussuomalainen-lehden ja Suomen Uutiset -verkkolehden päätoimittaja Matias Turkkila puhuu blogissaan Yhdysvaltain presidentinvaaleista ja esittää siinä, että Hillary Clinton häviää joka tapauksessa, tavalla tai toisella. Oi, katso:
Hillary Clintonin neitsytmatka
PS Presidentinvaalien yhteydessä valitaan valitsijamiehet, jotka valitsevat seuraavan presidentin ja varapresidentin 17. joulukuuta 2016. Vaalin tulos julistetaan kongressin istunnossa 6. tammikuuta 2017. Uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta. Vaalien yhteydessä valitaan myöskin 34 Yhdysvaltain kongressin ylähuoneen eli senaatin jäsentä ja kaikki 435 alahuoneen eli edustajainhuoneen jäsentä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti