perjantai 22. tammikuuta 2016

Rikoslain nk. paljousalennuksesta

Tuosta paljousalennuksesta. Suomessa, kuten kai kaikissa "näin kamalan hyvissä maissa", on rikoslaissa useita kohtuullistamista (ja sitä myötä lieventämistä tai rangaistuksen alentamista) koskevia periaatteita, ja ihan koko ajan niitä myös käytetään. Jos rikoksia on monta, niistä saatavia rangaistuksia ei siis ynnätä yhteen, vaan tuomiota kohtuullistetaan. Jokainen uusi rikos tuo "alenevan moitelisän", vaikka toisaalta myös uusiminen on rangaistavaa (piittaamattomuus). Tarkoituksena on tietysti palvella OIKEUDENMUKAISUUTTA, ja sitä, että rangaistuksen ei ole varsinaisesti tarkoitus estää uusimasta rikoksia, vaan lisätä rikoksentekijän VALMIUKSIA rikoksettomaan elämään.

En tiedä, minkä verran historiallisesti meillä näitä monia törkeitä rikoksia tehneitä on ollut, mutta ainakin nyt maahanmuuton myötä niitä on tullut lisää, erityisesti kai seksuaalirikostyyppiin. Vähempikin riittäisi sotimaan normaalin ihmisen oikeuskäsitystä vastaan.

Esim. sitä, että rikos on suunnitelmallinen tai että se kohdistuu tiettyyn etniseen/rodulliseen ryhmään, voidaan käyttää puolestaan koventamisperusteena. Voisi joskus selvittää, onko yhdessäkään maahanmuuttajan kantasuomalaiseen kohdistamassa seksuaalirikoksessa käytetty näitä koventamisperusteita. Vai eikö se nyt vähän siltä näytä, että ne ovat paitsi suunnitelmallisia myös tiettyyn etniseen ryhmään kohdennettuja?

Huumerikoksissahan uusimisen on monesti nähty juontavan "elämäntavasta" (kohtuullistamisperuste), ts. ei piittaamattomuudesta. En nyt yhtään ihmeellisenä pitäisi, vaikka maahanmuuttajien seksuaalirikoksissa olisi (tai niihin ajan myötä tulisi) vastaavia kohtuullistamisperiaatteita. Ja täytyyhän muistaa integraatio, vieras kulttuuri, rasismi, vihamielisyys, erilaiset käsitykset seksuaalisuudesta ja niin edelleen.

Voi pojat, kyllä lakioppikin kaipaisi vähän toisenlaista pohdintaa kuin ne jokaviikkoiset konstituutiolätinät muutamalta vassarihirmulta.

[Riikka Purra 12.1.2016 Yrjöperskeles-blogin merkinnän Kaljupäisiä uutishavaintoja osa LXIX lukijakommenteissa]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti