maanantai 26. lokakuuta 2015

Toimittajatkin olisi helppo liittää rasistisen Facebook-ryhmän jäseneksi

Koska Suomen media ei vieläkään osaa mitään, on se päättänyt jälleen kerran vääntää uutista tyhjästä. Turun Sanomat ja muu suomalainen laatulehdistö on yrittänyt uutisoida, miten kansanedustaja Olli Immonen on "rasistisen ryhmän ylläpitäjä" ja miten tämä on maailman kamalin asia.

Todellinen uutinen on jälleen kerran se, että suomalainen toimittajakunta ei tunne edes alkeita siitä, miten sosiaalinen media toimii. Todellisuudessa Immonen on liitetty tähän rasistiseen ryhmään toisen ihmisen toimesta ja hänestä on tehty tämän ryhmän ylläpitäjä. Immosella itsellään ei ole asian kanssa mitään osaa eikä arpaa.

Kuka tahansa voi liittää kenet tahansa mihin tahansa perustamaansa ryhmään ja tehdä hänestä tämän ryhmän ylläpitäjän. Piraattipuolueen Janne Paalijärvi demonstroi blogissaan, miten helppoa se on ja miten vähän merkitystä Facebook-ryhmien jäsenyydellä on. Tämä pakkoliittäminen on myös äärimmäisen helppoa saada näyttämään siltä, että henkilö olisi itse liittynyt ryhmään. Se ei vaadi muuta kuin sen, että liittää toisen ryhmään ja deaktivoi tai poistaa profiilinsa tai hankkii itselleen kirjoituskiellon. Tällöin ryhmässä lukee "liittynyt" normaalin "liitetty" sijasta. Kenet tahansa saa näyttämään minkä tahansa ryhmän ylläpitäjältä tai vaikka perustajalta helposti ja ilman minkäänlaisia tietoteknisiä taitoja.

Pakkoliitetty henkilö ei itse usein edes huomaa tätä, mikäli hän on vähänkään aktiivisempi sosiaalisen median käyttäjä. Kun Facebookiin tulee paljon toimintaa (kuten esimerkiksi Immosella yhtenä Suomen tunnetuimmista ja nettiaktiivisimmista poliitikoista), alkaa Facebook priorisoida sen, mitä se näyttää ja mitä ei. Yllättäen epämääräiset, vähän huomiota saavat sivustot - kuten tapauksessa ollut rasistinen yhteisö - eivät näy kovin helposti. Ja tästä nämä sankarit sitten leipovat uutisjuttuja.

Erityisen typerää tässä Immosen Facebook-kaustissa on, että media kämmäsi samalla tavalla vain muutama kuukausi sitten. Kesällä media uutisoi, miten Laura Huhtasaari on liittynyt rasistiseen Facebook-ryhmään. Asiaan ei auttanut, vaikka sosiaalisen median aktiivit kertoivat, miten pakkoliittäminen tapahtui ja vaikka Lauran pakkoliittänyt henkilö tunnusti tekonsa. Media siis teki todistettavasti virheen, eikä oppinut asiasta yhtään mitään, vaan päätti toistaa tuon täsmälleen saman idioottimaisuuden vain parin kuukauden päästä.

Sosiaalinen media on nykyaikana tärkeä tiedotuskanava. Toimittajille se on taas merkittävä juttujen lähde, koska toimittajat ovat laiskoja eivätkä jaksa tehdä oikeaa työtä sosiaalisen median selaamisen sijasta. Koska toimittajat kirjoittelevat niin paljon Facebook-pöhinästä, olisikin suositeltavaa, mikäli toimittajat opettelisivat edes alustavasti sosiaalisen median alkeet.

[pitkätukkainen ituhipin näköinen Jiri Keronen 25.10.2015]

[Kerosen mainitseman Janne Paalijärven blogimerkinnän "Facebookin rasistisiin ryhmiin voi liittää henkilön noin 10 sekunnissa" voi lukea täältä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti