tiistai 17. tammikuuta 2017

Kirjailijoiden taustaisuudesta, II osa {S}

Niin. Länsimaissa enemmistö kirjailijoista on valkoisia ja kristittyjä tai ateisteja. Muunkinlaisia on, mutta satunnaisotannalla niitä osuu kohdalle paljon vähemmän. Sukupuolivähemmistöydestä ei tietenkään tiedä, ellei kirjailija erikseen asiaa korosta, mikä yleensä käytännössä tarkoittaa, että kirja käsittelee sukupuolivähemmistöyttä, mikä taas saattaa merkittävästi vaikuttaa lukupäätökseen.

Jonkun mielestä tuossa saattaisi olla jo riittävästi mietittävää, mutta Pettersson vie asian loogiseen päätepisteeseensä:

Ensi vuonna lupaan lukea ainakin afrikkalaisen, aasialaisen, eteläamerikkalaisen ja australialaisen kirjailijan kirjan. Kirjan, jonka on kirjoittanut muunsukupuolinen. Kirjan, jonka on kirjoittanut seksuaalivähemmistöön kuuluva. Muslimin, hindun, juutalaisen ja buddhalaisen kirjailijan kirjan. Venäläisen, ruotsalaisen, norjalaisen ja virolaisen kirjailijan kirjan, ja kirjan, jonka on kirjoittanut vammainen saamelainen, romani ja suomenruotsalainen.
 Joku saattaisi huomauttaa, ettei tuossa ole mitään järkeä.[...] 

[Näin oli lausuttu Pekan porstua -blogin 25.11.2016 julkaistussa merkinnässä Feministinen kirjallisuushaaste, joka käsittelee Maria Petterssonin Ylen kolumnissaan esittämää väitettä, että mies, joka ei lue naisten kirjoittamia kirjoja, ei ole sivistynyt.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti