1 Terrorismin on loputtava. Tarkoitan sitä, että Palestiinalaisalueilla valtaa pitävien on paitsi lopettava terrorin harjoittaminen itse, myös terrorin suvaitseminen. On selvää, että sitten joskus, kun rauha saadaan aikaiseksi, tulevan Palestiinan valtion jotkin yksilöt varmasti tulevat harjottamaan terroria, ei sitä voi estää. Palestiinan valtion vain tulee taistella sitä vastaan tosissaan ja uskottavasti. Ihan samalla tavala kuin Israelin poliisi ja sisäisen turvallisuuden organisaatio (Shin Bet) taistelevat myös juutalaisia terroristeja vastaan.
2 Palestiinalla pitää olla yksi hallitus, ja sen on nautittava tulevan Palestiinan valtion kansalaisten luottamusta. Lopullinen rauha ei ole mahdollinen keskenään taistelevien palestiinalaisten kanssa. Miten voidaan sopia jotain vaikka Abbasin kanssa, jonka johtama aseellinen organisaatio kontrolloi ensinnäkin vain Länsirantaa, eikä voi vaikuttaa mihinkään Gazassa. Miten Israel voi luottaa sellaisen sopimuksen pitävyyteen, jonka on solminut mies, joka on pitänyt kiinni vallasta ilman vaaleja melkein kymmenen vuotta ja jonka gallup -suosio on jossain 10% kieppeillä tai ehkä nykyään jo selvästi alle sen?
3 Palestiinalaisten on yksiselitteisesti taattava Israelin oikeus olla olemassa. Terrori pitää myös tuomita yksiselitteisesti, julkisesti ja myös arabiankielellä ja arabikanavilla.
Vasta noiden ehtojen täytyttyä, voidaan ylipäänsä aloittaa neuvottelut tulevista rajoista ja Jerusalemin asemasta (oikeasti ei ole mitään pakolaiskysymystä josta tultaisiin koskaan neuvottelemaan).
Itse oletan, että suurin ongelma tulee olemaan Fatahin ja Hamasin keskinäinen kamppailu vallasta.
Ratkaisevaa tulee olemaan myös ulkopuolisten suhtautuminen. Arabiliitto voi helposti pakottaa palestiinalaiset ryhmät yhteistyöhön. Arabiliitto on perinteisesti halunnut ylläpitää konfliktia Palestiinassa, jotta omien kansalaisten huomio ei osuisi omien yhteiskuntien epäkohtiin. Tuo strategiahan ei ole enää viime aikoina toiminut, kuten on huomattu. Voisi olla, että muutenkin öljyn alentuneesta hinasta kärsivät öljysunnit eivät enää halua ylläpitää tuota tehonsa menettänyttä souvia.
Toisaalta, koko Lähi-Itä on kaaokessa ja mistä sitä tietää, mitä siitäkin vielä aiheutuu. Suoraanhan Fatah vastaan Hamas -asetelma ei liity sunnien ja shiiojen sotaan, mutta erilaiset allianssit voivat muuttaa tilannetta. Erilaiset aseistetut aatteelliset organisaatiot monasti osoittavat melkoistakin joustavuuttaa aatteissaan, jos aserahat meinaavat loppua.
[nimimerkki "L" 23.4.2016 Tiede-lehden keskustelupalstan ketjussa Eikö Israel näe rauhanmahdollisuutta aitansa takaa?]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti