perjantai 4. kesäkuuta 2021

S Autoritarismi ei sinänsä liity uskontoon

On kuitenkin hyvä huomata, että vaikka autoritaristit ovat Yhdysvalloissa tavallisesti oikeistolaisia kristittyjä, esimerkiksi entisissä neuvostomaissa tällaiset henkilöt olivat todennäköisemmin kommunisteja ja ateisteja. “Oikeisto”-etuliitteestä huolimatta autoritarismi ei siis automaattisesti liity (tiettyyn) uskontoon tai poliittiseen näkemykseen. Vasemmistolainenkin voi olla autoritaristi.

[Näin oli lausuttu Areiopagi-sivustolla 17.6.2020 julkaistussa Lari Launosen kirjoittamassa artikkelissa Usko ja ennakkoluulo – ovatko kristityt enemmän tai vähemmän rasisteja kuin muut?.]

4 kommenttia:

  1. Poliittinen terminologiamme on kärsinyt pahasti siitä, että USAlaisesta poliittisesta kielenkäytöstä on apinoitu sisältöä miettimättä "liberal" tarkoittamaan pelkästään vasemmistoliberaalia, ja "conservative" olemaan sen vastakohta.

    Todellisudessahan konservatiivin, säilyttäjän vastakohta on radikaali, joka haluaa repiä kaiken irti juuria (latinaksi "radix") myöten.
    Vastaavasti liberaalin, vapaamielisen vastakohta on autoritaari, omaan tahtoonsa pakottaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä.

      Eivätkä "vasemmistoliberaalitkaaan" ole välttämättä kovin liberaaleja. Saattavat kyllä olla aitojen liberaalien tapaan antiklerikaaleja, mutta voivat kohdistaa sen asenteen nimenomaan kristinuskoon.

      Poista
    2. Näinhän tuo on;

      hyvä pääuutistenlukijattaremme Manna Sariini tässä vähän aikaa sitten onnistui asemoimaan itsensä vasemmistoliberaaliksi, vaikka kyseessä on rankemmanpuoleinen autoritaari.

      Poista
    3. Niin ne käsitteet muuttuvat.

      Poista