lauantai 12. kesäkuuta 2021

S Ainoastaan negatiivisimmalla mahdollisella tulkinnalla toisen henkilön käytöksestä on merkitystä

Oppilaat ovat alkaneet puhua esimerkiksi mikroaggressioista, mikä tarkoittaa vähemmistöryhmän aseman vähittäistä heikentämistä. Mika Ihamuotilaa syytettiin Suomessa tällaisesta, kun hän kysyi ulkomaalaiselta taksikuskilta, mistä tämä on kotoisin. Moni piti Ihamuotilan kysymystä rasistisena, koska Ihamuotila oletti, että ulkomaalaisen näköinen taksikuski ei ole suomalainen.

Mikroaggressio-termin popularisoi Colombia-yliopiston professori Derald Wing Sue, jonka mukaan mikroaggressioiden ei tarvitse olla tarkoituksellisia. Käytännössä ihmisen motiiveilla ei ole merkitystä, vaan ainoastaan negatiivisimmalla mahdollisella tulkinnalla toisen henkilön käytöksestä. Jos joku kokee Ihamuotilan kysymyksen rasistisena, kyseessä on mikroaggressio, jota vastaan pitää taistella – vaikka Ihamuotila olisi tarkoittanut sen vain kohteliaana keskustelunavauksena. 

[Sanna Ukkola 8.1.2020 julkaistussa kolumnissaan Kasvatimme nuoret tynnyrissä ja nyt he luhistuvat vääristä sanoista]

2 kommenttia:

  1. Hyvinvointi veltostuttaa.

    Mitä vähemmän hyvinvointiyhteiskunnan jäsen kokee elämässään todellista väkivaltaa, sitä enemmän hän saattaa alkaa kokea kohtaavansa kuvittelemaansa väkivaltaa.

    Nainen, joka kokee kohdanneensa sata väkivaltatilannetta ja kävelleensä kaikista pois voittajana kävelee illan päätteeksi pimeän puiston läpi.

    Jälkeenpäin hän ei ehkä edes tajua, mitä tapahtui. Sitten tulee kuitenkin se kauhea totuus:
    hän joutui elämänsä ensimmäisen kerran väkivallan uhriksi.

    Siinä mikroaggressioiden suhde makroaggressioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Hyvinvointi saa myös aikaan korvikeajattelua ja -käyttäytymistä. Ongelmia keksitään, jos niitä ei ole.

      Poista