Olen yrittänyt keksiä naispuolisia kirjailijoita, joiden tuotannosta voisin pitää. Agatha Christieltä olen lukenut ainakin Kymmenen pientä neekeripoikaa. Olen lukenut myös tähtitieteilijä Leena Tähtisen tietopohjaisen kirjan Kuolleiden kanssa kassajonossa. Äskettäin luin mainion tietoteoksen Matkaopas keskiajan Suomeen, johon oli tehnyt kuvituksen nainen. Aikoinaan luin Temple Grandinin omaelämäpohjaisen teoksen 'Minun tarinani : ulos autismista'.
Yritin joskus lukea Ursula K. Le Guinin jonkin kirjan, mutta en pitänyt.
Koko elämäni pituisen tilaston perusteella enimmäkseen minun on vaikea ruveta pitämään naispuolisten kirjailijoiden kirjoittamista kirjoista. Mutta halua siihen siis olisi ollut. Culpa mea! Minun pitää ilmeisesti repiä nyt vaatteeni ja sirotella päälleni tuhkaa.
Mutta, toisaalta, ehkä ei sittenkään. Eikö nykytotuus sano, että sukupuolia on lukemattomia, joten mikä oikeus kellään on loukkaantua erityisesti siitä, että miehet eivät useinkaan lue ainakaan paljoa naispuolisten kirjailijoiden tuotoksia?...
Luen aina silloin tällöin populaaritieteellisiä teoksia. Historia kiinnostaa myös kovasti. Pidän myös tieteiskirjallisuudesta. Lisäksi olen lukenut vanhan kaverini Jukka Piipposen melkein koko tähänastisen tuotannon. Piipponen kirjoittaa tosielämäpohjaista romaanimuotoista kirjallisuutta sotiemme lentäjistä.
Yksi poikkeama Piipposella on yleisestä linjastaan. Hänen kolmanneksi viimeisin kirjansa Operaatio Aarteenkaivaja kertoo saksalaisesta sääasemasta Barentsinmerellä. "Aarteenkaivaja" on saksaksi Schatzgräber. Aiheesta on ollut juttua viime aikoina uutisissa. Paitsi ei asiaa käsittelevästä Piipposen kirjasta.
Fantasiagenrestä en enimmäkseen pidä. Olen silti lukenut Tarun sormusten herrasta, ja pitänyt siitä. Ehkä joskus tutustun Lovecraftin Cthulhu-mytologiajuttuihin. Yksi kaverini oli aikoinaan arvostanut sitä lajia.
Olen sen verran monta kertaa polttanut näppejäni naispuolisten kirjailijoiden teoksissa, etten erityisesti hingu lukea sellaisia enää, ellei kyse ole tietokirjasta tai jostain, jota uskottava taho on suositellut kivalla tavalla.
Joka tapauksessa kirjallisuuden lukemisessakin kiintiöajattelu on syvältä.
Päätin nyt laittaa lukulistalle Qroquius Kadin suositteleman Rautasaappaiden kaiun.
PS Onko tämä Pettersson lukenut ainoatakaan natsin tai uusnatsin kirjoittamaa kirjaa? Olisi hauska tietää. Kun kerran aikoo lukea musliminkin kirjoittaman kirjan.
[...]
Tajusin juuri, että onhan minulla lukulistalla Maijastina Kahloksen kirja Rooman viimeiset päivät. Hänkin on nainen.
[Tom Kärnä 27.11.2016 Pekan porstua -blogin merkinnän Feministinen kirjallisuushaaste lukijakommenteissa kahdessa eri kommentissaan.]
[Ko. blogimerkintä käsittelee Maria Petterssonin Ylen kolumnissaan esittämää väitettä, että mies, joka ei lue naisten kirjoittamia kirjoja, ei ole sivistynyt.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti