maanantai 9. tammikuuta 2017

Länsiranta ei ole miehitetty alue {S}

Länsiranta ei ole miltään olemassa olevalta valtiolta anastettua aluetta, joten siitä ei voida puhua miehitettynä alueena. Kansainvälisten lakien mukaan se on: 1. Edelleen osa Palestiinan mandaattia, joka on tarkoitettu valtiollisessa mielessä juutalaisten kansalliseksi kotimaaksi (YK:n peruskirjan artiklat ovat edelleen voimassa). 2. Oslon sopimuksen mukaiset järjestelyt antavat palestiinalaisille itsehallinnon alueilla a ja b.

Kun alue on näin vahvasti sopimusten alaista aluetta, joten Geneven sopimusten soveltamisella niihin ei ole mitään laillista perustetta. Se on yhtä lailla poliittinen kannanotto kuin lukuisat YK:n vastaavat.

Gaza rauhoittuisi välittömästi, kun Hamas lopettaisi Israelin kaupunkien terrorisoimisen ja tunnelien rakentamisen Israelin puolelle. Mutta kaikkihan tiedämme, että se veisi pohjan Hamasin olemassaolon oikeutukselta.

Länsiranta puolestaan olisi muuttunut jo aikaa sitten palestiinalaishallinnon hallinnoimaksi alueeksi, jos Fatah ja muut palestiinalaisjärjestöt olisivat luopuneet väkivallasta ja vihakiihotuksesta. Mutta kuten sanottu, se olisi vienyt pohjan niiden olemassaolon oikeutukselta.

[nimimerkki "PPP" 8.1.2017 Tiede-lehden keskustelupalstan ketjussa Eikö Israel näe rauhanmahdollisuutta aitansa takaa?]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti