torstai 27. elokuuta 2015

Avioliiton historiasta jotain

Ilmeisesti myös avioliiton historia oli jokseenkin kaikille tuntematon. Tämä on luonnollistakin, sillä on helpompi kiihkoilla ilman asiantuntemusta ja asiaan perehtymistä.

Avioliittohan on instituutio, joka on tunnettu koko historiallisen ajan. Sen muodot ovat vaihdelleet ajan mukana, kulttuurista toiseen ja uskonnosta toiseen. Monissa kulttuureissa se on ollut puhtaasti maallinen instituutio. Myös monet uskonnot, kuten Buddhalaisuus, pitävät sitä vain maallisena instituutiona. Toisaalta jotkut uskonnot, erityisesti Hindulaisuus ja Islam sääntelevät avioliittoa hyvinkin tiukasti ja yksityiskohtaisesti. Kaikissa kulttuureissa avioliitto on kuitenkin aina ollut miehen ja naisen, moniavioisissa kulttuureissa yleensä miehen ja useamman naisen, välinen liitto. Tämä täysin riippumatta siitä, miten kyseisessä kulttuurissa on suhtauduttu  homoseksuaalisuuteen. Onko se ollut arvostettua, hyväksyttyä, siedettyä vai kiellettyä. Samaa sukupuolta olevien välille solmittavia instituutionalisia liittoja ei tiettävästi ole tunnettu muualla kuin ehkä  Spartassa. (Tämä pienellä varauksella). Sielläkin miesten välinen liitto oli eri instituutio kuin miehen ja naisen välinen liitto. Edellisen tarkoituksena oli taistelutoveruus, jälkimmäisen tehtävänä uusien sotilaiden ja synnyttäjien tuottaminen. Avioliitto samaa sukupuolta olevien välillä on noussut esiin vasta 2000-luvun jälkeen.

Avioliittoa koskevat säännökset liittyvät yleensä omaisuutta, velkoja, perimistä sekä lasten ja aviopuolison elatusta koskeviin asioihin. Uskontojen avioliittoa koskevissa säännöksissä otetaan kantaa myös seksuaalista käyttäytymistä ja puolisoiden keskinäisiä suhteita koskeviin asioihin. Suomen laki noudattaa sitä käytäntöä, jota muutkin maalliset avioliittolait yleensä noudattavat. Siinä on  määräyksiä puolisoiden keskinäistä ja lasten elatusta koskevista velvollisuuksista. Siinä määritellään omaisuuden omistusta ja hallintaa koskevia asioita. Siinä on määräyksiä velkoja koskevista vastuista. Lisäksi siinä on säännöksiä avioliittokelpoisuudesta (mm. kielto lähisukulasten välisistä avioliitoista, alaikäisten avioliitoista, kaksinnaimisesta jne.) sekä avioliiton solmimis- ja purkamismenettelyä koskevia määräyksiä. Perimysjärjestystä ja puolison asemaa perinnönjaossa koskevat asiat määrittelee perintökaari.

Puheenvuoroissa tiuhasti vilahdelleista oikeudesta rakastaa, oikeudesta tanssia häävalssia ja muista vastaavista asioista laissa ei sanota yhtään mitään. Ne saa jokainen pari järjestää juuri haluamallaan tavalla. Puheet ihmisoikeuksista, eriarvoisuudesta ja muusta vastaavasta ovat tyhjän päällä. Ainoa merkittävä oikeusasia on todellakin tuo oikeus yhteisadoptioon ja se olisi voitu hoitaa yhtä hyvin parisuhdelakiin tehtävällä muutoksella.

[Lainaus on Strix Senex -blogissa 29.11.2014 julkaistusta merkinnästä Ridiculus mus. Kirjoittaja lopulta suostui itse hyväksymään lain sukupuolineutraalista avioliitosta, mutta esitteli blogissaan tällaisen historiallisen katsauksen avioliittoon.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti