maanantai 21. maaliskuuta 2016

Miksi lain pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on lapsellinen

Jussi Halla-ahon Facebook-taustakuvasta tehty esitutkinta on lopetettu. Luitte oikein: Facebook-taustakuvasta tehty esitutkinta. Kirjoitanpa sen vielä kolmannen kerran ja oikein capseilla, koska tämä juttu tuntuu yhtä epätodelliselta kuin Batman vastaan Teräsmies -elokuva, jossa näyttelee Ben Affleck: FACEBOOK-TAUSTAKUVASTA TEHTY ESITUTKINTA.

Tämä pöljyys kertoo ainakin muutamasta asiasta. Nimittäin ensinnäkin "kiihottaminen kansanryhmää vastaan" on pykälänä aivan liian epäselvä ja lavea. Mikäli pykälä mahdollistaa sen, että syytä epäillä rikoksesta -kynnys ylittyy typerällä Facebook-meemikuvalla, ei se pykälä selkeästikään kuulu länsimaiseen liberaaliin demokratiaan, jossa kunnioitetaan sellaisia arvoja kuin sananvapaus ja järki.

Mitään varsinaista hyötyähän kiihottamispykälästä ei ole. Kaikki kansanryhmän vastaiset uhkaukset ja yllytykset kansanmurhiin ovat kiellettyjä jo muiden pykälien, kuten kunnianloukkausten ja rikokseen yllyttämisten myötä. Kiihottamispykälä ei anna mitään sellaista oikeushyvää, jota muut pykälät eivät antaisi. Sen sijaan laveudessaan, epämääräisyydessään ja yksiselitteisessä typeryydessään se toimii mielivaltaisena kaatopykälänä, jolla jengiä voidaan kiusata oikeudellisesti, jos mielipide ei miellytä. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on suoraan Neuvostoliitosta.

Kiihottamispykälä myös perustuu ajatukselle, että ihmisillä ei ole mitään vastuuta mistään, mitä he sanovat tai ajattelevat. Normaalissa, terveessä yhteiskunnassa vastuu sanomisista tarkoittaa sitä, että jos sanoo jotain toisen mielestä hölmöä, tämä toinen voi sanoa, että olipa hölmöä. Suomessa tätä vastuuta ei ole, vaan sanomisten oikeutta arvioidaan lain ja byrokratian kautta. Jos joku loukkaantuu, niin kyttäjuttu. Kiihottamispykälä olettaa, että ihmiset ovat Pavlovin koiria, jotka vain reagoivat aivottomasti ulkopuolisiin ärsykkeisiin ilman mitään kykyä päättää toiminnastaan.

Mutta vielä kiihottamispykälän turhuutta enemmän tämä kertoo siitä, että jengin pitäisi hankkia selkärankaa ja paksumpi nahka. Jos joku Facebook-taustakuva ei miellytä, silloin pitää vaihtaa nettisivua, ei ryhtyä parkumaan viranomaisille. Kukaan ei pakota selaamaan tai lukemaan asioita, jotka saavat vihaiseksi. Asia on niin yksinkertainen. Aikuisilla ihmisillä tulee olla kykyä sietää vähän epämukavuutta. Jos sitä ei ole, silloin ei ole kasvanut aikuiseksi.

Kasvakaa aikuisiksi, Suomen laki ja ammattiloukkaantujat.

[pitkätukkaisen ituhipin näköinen vanha netsi Jiri Keronen Facebookissa 18.3.2016]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti