maanantai 24. heinäkuuta 2017

S Toimittajien suhtautumisesta Pietarin iskuun

”Joissakin terrori-iskua koskevissa kommenteissa epäiltiin, että Venäjän hallinto olisi järjestänyt iskun, eli kyseessä olisi ns. false flag –operaatio”.

Itse asiassa näitä spekulaatioita oli runsaasti ja niitä viljelivät niin toimittajat kuin uutisten kommentoijatkin. Kun terroristin islamistisuus sitten selvisi, niin tekijää kuin tapaustakin koskeva uutisointi ajettiin alas nopeassa tahdissa. Tässä tulee näkyviin median toimintatavan muuttuminen, eikä suinkaan parempaan suuntaan.

Charlie Hebdo –tapaus oli kauan aikaa suuri uutinen. Median linjana oli lähinnä taivastelu ja selittely. ”Ei saa antaa pelolle valtaa”. ”Tämä ei ole oikeaa islamia”. Ja muut samankaltaista tarinaa, tietysti höystettynä syvällä huolestumisella siitä, että moiset tapaukset saattavat aiheuttaa kielteistä suhtautumista islamisteihin.

Nykyisin linjana on se, että islamistien suorittamat terroriteot ovat suhteellisen pieniä uutisia ja poistuvat palstoilta nopeasti. Suuria uutisia ovat vain sellaiset terroriteot jotka eivät ole islamistien tekemiä. Ja sitten käy kuten tässä Pietarin tapauksessa. Kun kytkentää islamiin ei vielä ollut näkyvissä, liikkeelle lähdettiin laajalti ja vauhdikkaasti erilaisia Putin –spekulaatioita maalaillen. Kun islamistinen kytkentä sitten selvisi, härkäsestä tuli hetkessä kärpänen.

Mutta ei hätää. Kyllä toimittaja saa palstantäytteensä sentattua ja löytää jostakin kärpäsen, joka voidaan paisuttaa härkäseksi. Vaikkapa maassa laittomasti oleskelevien turvapaikanhakijoiden palautuksesta, kun he eivät itse suostu lähtemään edes kaikkien oikeusasteiden antaman kielteisen päätöksen jälkeenkään.

[nimimerkki "Strix Senex" 5.4.2017 Vasarahammer-blogin merkinnän Lontoo ja Pietari, jossa käsitellään hienojen edistyksellistemme mieleen olevaa Mehdi Hasan -nimistä asioiden oikeinselittäjää, lukijakommenteissa]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti