torstai 27. heinäkuuta 2017

S Nenetsit

Nenetsit asuvat ihan hornanperheenpohjoisessa Jamalin- ja Taimyrin niemimailla Jäämeren rannalla. Nenetsejä on noin 40.000 ja he ovat eräänlaisia Venäjän saamelaisia. He ovat poronhoitoa harjoittava alkuperäiskansa jonka elämää haittaa alueella voimakas venäläisten öljy- ja kaasuteollisuus. Periaatteissa nenetsien elinolosuhteitten heikentymisen vastustaminen voisi olla jopa muodikasta koska sehän täyttää kaikki vihreät oletusarvot. Pieni alkuperäiskansa, jonka elinolosuhteet muuttuvat mahdottomaksi suuremman kansan teollisuuden vuoksi ja vielä sellaisen teollisuuden joka lisää sitä kuuluisaa hiilijalanjälkeä.

Mutta onko suomalainen suvaitsevais-tiedostava ihminen nostanut meteliä nenetsien vuoksi?

Ei ole. Ei hän todennäköisesti edes tiedä, että mitä helvattuja nenetsit ovat.

Puurostaan valittavan arabijätkän hyvinvointi kiinnostaa häntä paljon enemmän. Suomalais-ugrilaisten heimojen tila ei kiinnosta häntä, sillä:

1. He asuvat liian lähellä Suomea.

2. Heidän kielensä on liian läheinen suomen kielelle

3. He eivät eroa ulkonäöltään kantasuomalaisista juurikaan.

4. Heidän kulttuurinsa ei eroa merkittävällä tavalla suomalaisesta kulttuurista.

5. He edustavat epämuodikkaita kansansirpaleita, jotka eivät kiinnosta suvaitsevais-tiedostavaa ihmistä. Ennen kaikkea heistä ei saa moraalisäteilypisteitä joilla voi paistatella toisille suvaitsevais-tiedostaville ihmisille.

[Näin oli lausuttu Yrjöperskeles-blogissa 14.7.2017 julkaistussa merkinnässä Uhriksi kelpaamattomat nenetseistä eli jurakeista.]

[PS Ykä taitaa olla vähän väärässä kyllä tuossa, että nenetsit muistuttaisivat ulkonäöltään suomalaisia. Mutta kauneus on katsojan silmässä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti