sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

L Ylen uutimia tai linkit niihin 16.7.2017

Aika on taas melkein jokaviikonloppuiselle katsaukselle virallisiin Ylen uutisiin. Yle eli Yleisradio on aidosti järkiperäistä maahanmuuttopolitiikkaa vastustava tunteikas valtionyhtiö. Vastaa Yhdistyneen kuningaskunnan BBC:tä. Oi, siis, katso:

..

Matti Konttinen kertoo, että tunnustuksettomat sotilaat on kielletty nyt Suomessa. Uutinen julkaistui eilen, eli lauantaista alkaen on laki ollut voimassa. Lakimuutoksella halutaan parantaa viranomaisten toimintavaltuuksia tilanteissa, joissa Suomea uhkaa tunnukseton sotilaallinen ryhmä. Oi, siis, katso, uudin:

"Vihreät miehet" on kielletty Suomessa lailla tästä päivästä alkaen

PS Ukrainan Krimin niemimaalla tapahtui muutama vuosi sitten kummia, kun tunnustuksettomia sotilaita alkoi ilmestyä niemimaalle. Nämä olivat vastoin kansainvälistä lakia toimivia Venäjän asevoimien sotilaita. Myöhemmin Venäjä liitti Krimin itseensä.

** 

Kukaan ei tunnusta esittäneensä perustuslain vastaiseksi osoittautunutta yhtiöittämispakkoa hallituksen sote-esitykseen. Nyt kiistää kilpailuviranomainenkin ajaneensa yhtiöittämispakkoa ja uhanneensa EU-oikeudella.

Merja Niilola puhuu tästä. Oi, katso:

Analyysi: ”Pena sen siinä keksi” – Kilpailuviranomainenkin kiistää ajaneensa pakkoyhtiöitystä soteen

PS Sotepalveluiden yhtiöittäminen on kuin natsit. Molemmat tulivat ulkoavaruudesta eikä kukaan maanpäällisistä olennoista ole syyllinen asiaan.

**

Ilpo Pajunen kertoo, että ihmisen naamatukkataulu kertoo tutkimuksen mukaan, että onko hän rikas tai köyhä ja että tällä ensivaikutelmalla voi olla merkitystä esimerkiksi työhaastattelussa. Oi, katso:

Tutkimus: Kasvosi saattavat paljastaa, oletko rikas vai köyhä

PS Itse muuten muistan jonkun vuoden takaa uutisen, jossa kerrottiin, että pohjoisirlantilaiset osaavat melko suurella varmuudella päätellä ihmisen ulkonäöstä, että onko tämä protestantti vai katolinen.

**

Mikael Mikkonen puhuu tietoja tietokoneen käyttäjiltä kalastelevasta "tukipalvelusta". Oi, katso:

Poliisi varoittaa tietoja kalastelevasta "tukipalvelusta"

**

Erkka Mikkonen kertoo, että Venäjän viranomaiset ovat viime aikoina kiristäneet toimiaan presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Aleksei Navalnyia kohtaan. Oi, katso:

Venäläisviranomaisten häirintä presidenttikampanjaa käyvää Navalnyia vastaan voimistunut

PS Jotain olennaista kertonee monesta venäläisestä se, että maassa sekä Venäjän suuri johtaja Vladimir Putin että Neuvostoliiton entinen diktaattori Josif Stalin ovat tavattoman suosittuja.

**

Emmakaisa Jokiniemi puhuu Korkeasaaren eläinlääkärin Sanna Sainmaan hommista. Nainen on Suomen ainoa täysipäiväinen eläintarhan eläinlääkäri. Oi, katso:

Korkeasaaren eläinlääkäri tarvitsee tiikerien kanssa sekuntikelloa ja gasellien kanssa kärsivällisyyttä

**

Iida Tikka kertoo Venäjään muodollisesti kuuluvan Tšetšenian diktaattorin Ramzan Kadyrovin sanovan, että tasavallassa ei kiduteta eikä tapeta homoseksuaaleja. Mies itse asiassa väittää, ettei siellä ei edes ole homoseksuaaleja. Oi, katso:

Tšetšenian Ramzan Kadyrov: "Meillä ei ole homoja"

PS Muistan kuinka takavuosina Iranin islamilaisen tasavallan presidentti oli käymässä jossain tapahtumassa Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Hän sanoi siellä, että Iranissa ei ole homoseksuaaleja. Yleisö hieman naureskeli väitteelle, ja mies itse hieman hämmentyi siitä. Itse kyllä ymmärrän, että kiihkouskonnollisessa maassa kukaan ei oikeasti haluaisikaan olla homoseksuaali. Mutta ei se ole ihmisestä itsestään kiinni. Vaan ihmisen seksuaalinen suuntautuminen syntyy jo kohdussa joko sen hormonaalisten olosuhteitten takia tai vaihtoehtoisesti se on geenien ohjaama juttu. Jälkimmäistä vaihtoehtoa itse asiassa ihmettelen, mutta ilmeisesti geeneistä johtuva homoseksuaalisuus ei ole sataprosenttisessa määrin jälkeläistuotannon romauttava asia. Kuulemma homoseksuaalien heteroseksuaaliset sisarukset saattavat olla hyvinkin hedelmällisiä.

**

Jekaterinburgissa sijaitsevassa presidentti Jeltsinille omistetussa keskuksessa kuvataan Venäjän vaikeaa lähihistoriaa. Samalla keskus pyrkii edistämään demokratian ja kansalaisoikeuksien toteutumista nyky-Venäjällä.

Asiasta kertoo Erkka Mikkonen. Oi, katso:

Jeltsin-keskus vannoo vapauden nimeen ja joutuu kerta toisensa jälkeen kohujen keskelle Venäjällä

PS Boris Jeltsiniä voidaan pitää demokratian sankarina. Ikävä kyllä Neuvostoliiton alasajaminen ja demokratiaan siirtyminen onnistuttiin hoitamaan sen verran heikolla tavalla, että siellä syntyi suorastaan sisäinen tarve ruveta palvomaan jumalana Vladimir Putinin kaltaista roistoa. Venäjä on maa, jossa pikkulapsetkin saattavat juoda votkaa, mutta siitä huolimatta monet venäläiset eivät pitäneet Jeltsinistä siksi, että tämä oli varsin railakas alkoholisti. Mutta ainakaan hän ei ollut seipään nielleen oloinen kuten nykyinen "Venäjän suuruuden takaisinherättäjä". Ja oli demoktraatti.

**

Kalle Schönberg kertoo, että Lahdessa on kokeiltu robottien käyttöä vanhusten hoivassa. Oi, katso:

Vanhukset ottavat robotin ilolla vastaan – hoitajat epäillen

PS Tulee mieleen ilkeä ajatus siitä, että tulevaisuudessa hoivapalveluissa olisi täysin ihmismäisen oloisia robotteja työntekijöinä. Ja näillä ei olisi tosiasiassa minkäänlaista oikeaa suhdetta hoidettaviinsa, vaikka niistä saisi inhimillisen vaikutelman.

**

Satu Krautsuk puhuu siitä, että suomalainen keksintö, kahvia, rasvaa ja olutta kestävä ihmekartonki lähtee maailmaa valloittamaan. Oi, katso:

Suomalainen yritys teki sen – kahvin, rasvan ja oluen kestävät muovittomat ihmepahvit lähtevät maailmalle: "Kiinnostus on valtavaa"

**

Sari Taussi puhuu epäinhimillisestä tavasta eristää naiset kuukautisten ajaksi, joka tapa elää osissa Nepalia ankarasta arvostelusta huolimatta. Oi, katso:

Teinitytön kuolema kiinnitti jälleen huomion Nepalin takapajuiseen kuukautiseristykseen

**

Anna Karismo puhuu siitä, että ruoan raaka-aineiden hankintaketjuissa ruuan alkuperä hukkuu. Oi, katso:

Miten voimme tietää, mitä syömme? Alkuperämaa ei kerro koko totuutta

PS Minusta asiaan olisi ratkaisu. Sellainen, että otettaisiin käyttöön sellainen säännöstö, että alkuperämaata ei saisi merkitä, ellei viimeistä murenaa myöten olisi alkuperät selvillä.

**

Pirjo Auvinen kertoo, että puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ei laajentaisi asevelvollisuutta, mutta säätäisi naisille pakolliset kansalaisvelvollisuus-koulutukset. Oi, katso:

Ilkka Kanerva esittää naisille armeijan sijaan pakollista "kansalaisvelvollisuutta"

PS Itse kannattaisin sellaista mallia, että naissukupuolen edustajien tulisi osallistua puoli vuotta kestäviin jonkinlaisiin kansalaisvelvollisuushommiin. Nainen vapautuisi palveluksesta, mikäli tekisi lapsia ennen 30 vuoden ikää.

**

Jarno Limnéll, kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa ja Insta groupin kyberturvallisuusjohtaja, esittää kolumnissaan, että Suomi ja Eurooppa tarvitsevat mallin, jossa vakavaan kyberiskuun vastataan tarvittaessa fyysiselläkin voimankäytöllä. Oi, katso:

Kyberhyökkäyksiin on vastattava politiikalla, sanktioilla tai jopa voimankäytöllä

**

Emma Grünn kertoo, että oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkoselta saa pakkoyhtiöittäminen kylmää rättiä. Oi, katso:

Oikeustieteen professori yksityistämisestä: "Siitä on tullut mantra, jota ajetaan väkisin läpi"

**

Veli-Pekka Hämäläinen kertoo, että toisin kuin monet luulevat, rikkinäiset vaatteet voi edelleen laittaa sekajätteeseen, mutta ekologisinta olisi kuitenkin löytää tapa hyödyntää ne materiaalina. Oi, katso:

Yksi kuva kertoo paljon: vaatekerääjät hukkuvat rikkinäisiin lumppuihin, koska ihmiset eivät tiedä, minne ne oikeasti kuuluvat

PS Uutisessa myöskin sanotaan näin: "Yksi haaste kierrätyksessä on se, että nykytekstiilit ovat huonolaatuisempia kuin vaikkapa 1950–1970-luvuilla valmistetut vaatteet. Ilmosen mukaan nykytekstiilien kuidut eivät kestä montaakaan kierrätyskertaa ja siksi olisi tärkeää suosia laadukkaita vaatteita ja tekstiilejä." Ehkä voitaisiin tehdä laki, joka pakottaisi Suomeen myyvät vaatteitten valmistajat valmistamaan laadukkaita tekstiilejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti